Говорити про фаворитів президентської гонки ще дуже рано

мах

Родичі часто запитують, за кого будемо голосувати на президентських виборах. Або просять хоча б назвати того кандидата, у якого найвищі шанси на перемогу.

Усіх заспокоюю: не засмічуйте собі цим голову відтепер, життя зараз дуже мінливе і несподіване, давайте поговоримо про це за тиждень-два до виборів.

Відучора я буду мати хороші цифри для таких допитливих виборців. Фонд “Демократичні ініціативи” та Центр Разумкова провели на замовлення USAID соціологічне опитування з дуже цікавими запитаннями в анкеті. Що бачимо?

Третина (!) з тих виборців, які не збираються брати участь у виборах Президента України, не хочуть йти на виборчі дільниці, бо “не бачать жодного кандидата, за якого варто було б голосувати”. В загальній масі виборців це десь 5-7%. Тобто це ті, хто можливо б пішов на вибори, якби з’явилася якась нова цікава фігура. На сьогодні 5-7% – дуже непоганий показник, скажу вам. Точно такий рівень електоральної підтримки у кожного з семи фаворитів, які разом з Тимошенко конкурують за вихід у другий тур. На даний момент вона дещо відірвалася вперед. Так поки виглядає, принаймні.

Тепер подивимося на ще один цікавий показник. Респондентів запитували: “Наскільки Ваш вибір кандидата остаточний?” Близько 60% відповіли, що можуть передумати. У Тимошенко, Гриценка, Бойка і Рабіновича таких 40-50%. Тобто щонайменше кожен другий їхній виборець припускає можливість переорієнтуватися на іншого кандидата.

Саме тому закликаю не квапитися і не метушитися. Ще надто багато часу, аби робити прогнози чи готуватися вже за когось голосувати. Є гарна мудрість: не вирішуйте проблеми авансом.

Михайло Басараб

і