Якщо ліквідувати в селі сільраду, школу, пошту, ФАП…

мах

Руйнівні наслідки “об’єднання громад” стають очевидними для всіх.

Якщо ліквідувати в селі сільраду, школу, пошту, ФАП та інші заклади соціальної сфери, і добиратися потім до них за 10-20-30 а то й більше кілометрів по бездоріжжю – буде краще.
Хто, крім ідіотів або негідників-демагогів, може таке стверджувати?
Можновладці-корупціонери та їх найманці “грантоїди” – стверджують.
Але бувають випадки “прозріння” – це коли очевидні від самого початку речі доходить і до прихильників “об’єднання громад”.
Звісно, в першу чергу тоді, коли “принади об’єднання” торкаються їх особисто.
Ось один такий приклад, з листом до мене звернувся бувший співробітник Мінрегіону, який колись схвалював “децентралізацію шляхом централізації”.
Далі цитую, дослівно.
“На жаль, той закон, що розроблявся, де було вказано доступність до шкіл, лікарень і т.д. не втілився в життя. У нас громада сформувалась за логікою грошей, це третина бюджету району. 60 км відстань між селами. Планувалось, що від кожного села буде однакова кількість депутатів, право голосу матимуть і старости. Вийшло, що к-ть депутатів тепер залежить від к-ті населення, як наслідок малі села майже не мають впливу на розподіл бюджетних коштів, хоча до загального котла можуть (вносити) більше. Приклад – Томашівка.
Створеня громад (маються на увазі “об’єднані громади”- авт.) виявило обкрадання звичайних селян через бюджет. В … аланську ОТГ входить 8 сіл. Раніше це були 24 працівники, близько 200 тис. грн йшло на зарплату. Тепер в ОТГ 56, і 8 старост і 8 діловодів, це близько 600 тис.грн. На 400 тис. більше. В рік близько 5 млн. Всіх працівників возять на роботу, це близько 500 грн в день. Це мінімум 150 тис.грн в рік (цифри явно занижені, в рази – авт.). В той же час сестра (інвалід ІІ групи) звернулася за соціальною допомогою, яка виписана в бюджеті, відповіді нема другий місяць. Хоча раніше в нас дотримувались всі терміни і з цим було дуже строго”….
Як говориться – без коментарів. І це ж поки що тільки “квіточки”: коли період показухи у можновладців закінчиться, буде тільки гірше й гірше. Тільки “адмінцентри ОТГ” будуть отримувати подачки, всі інші “члени ОТГ” – вимиратимуть.
Питання до цього “реформатора”, що прозріває, і до інших: так для чого ж було знищувати сільради, ще й порушуючи при цьому абсолютно всі, які тільки можна порушити, права людей?!
Чому не можна було надати не тільки ті,які наразі надані фейковим “ОТГ”, але й всі інші належні повноваження існуючим станом на 2014-15 роки громадам ?!

Arkadiy Kornatskyy

і