Олександр Середюк охарактеризував основні давні свята предків українців

мах

ПОДАРУНОК  КНИЖКОВОМУ ФОРУМУ

  Напередодні традиційного Книжкового форуму, що має проходити у місті Львові 19-23 вересня, у Київському видавництві Стебеляк і Ко вийшла нова книга Олександра Середюка – «Український рік. Історія, традиції, звичаї, обряди. Сценарії проведення свят».

         Відомий на Волині та за її межами історик і краєзнавець, письменник і публіцист, доктор філософії, засновник та директор, автор та розробник експозиції Музею історії сільського  господарства Волині-скансен, лауреат Всеукраїнської премії Національної спілки краєзнавців України імені Героя України Михайла Сікорського, подарував читачам нову цікаву книгу, яка буде годувати розум читачів.

Вагома його науково-краєзнавча і просвітницька робота. Ним підготовлено і опубліковано понад 50 наукових статей та видань, тридцять книг на історико-краєзнавчу і публіцистичну тематику, а саме: «Радіація чи радіофобія?» – 1987р; «Символіку не вибирають, її успадковують» – 1990р.; “Скарбниця історії Волині” – 1998р.; “Експропріація” – 2002р.; „SОS” – 2004р.; „Юлія – політичний портрет” – 2005р.; „Лицарі Сонця” – 2006, 2008рр.;   „Рокині-Рукині – руки, що творять” – 2009р., «РУХ – рятуйте Україну, хлопці», 2011р.; «Козак не пияк», 2011р.; «Злий геній – вождь тероризму» – 2014р., 2017р; «Що буде завтра?» – 2015р.; «Воїн і Вчитель», 2015р.; «Майдан», 2014,2015рр.; «Україна- хроніка подій: від Майдану до АТО», 2015р; «Мамай – український Спаситель», 2017р.

         Понад десять років творив цю книгу Олександр Середюк. Спочатку писав сценарії народних і традиційних свят, по яких Волинське телебачення та кіностудія «Волинь» з відомим режиссером Борисом Ревенком знімали короткометражні відео-фільми.         Автор цієї книги не є богослов, чи теолог і не ставить перед собою мету очорнити якусь релігію, образити почуття віруючих, переконати у поверненні до ведичної філософії наших предків. У кожного своя дорога до Храму.

Автор – історик. А історія – вчителька життя (Historia est magistra vite). Тому він намагається прояснити витоки нашої духовності. Адже українській цивілізації – понад 7 тисяч років. Чому одні святкують Різдво 25 грудня, а інші – 7 січня? Чому одне свято має назву: Паска, Воскресіння і Великдень?

До цієї теми звертались багато дослідників, такі як Олекса Воропай, Галина Лозко, Світовит Пашник, Анатолій Богород та інші. Але лише Олександр Середюк вперше подає в цій книзі ще й сценарії проведення народних свят дохристиянської доби. Вони були опробовані на практиці в експозиції просто неба Волинського музею-скансена. Тобто, автор повертає до витоків української духовності сучасників, коли можна легко відродити наші свята у кожному селі, місті, оселі. І саме в той день, коли їх проводили наші предки ще 7 тисяч років тому, за арійським календарем, а не тим, старим стилем, який відстає від астрономічного уже на 13 днів.

-Сучасне українське суспільство гостро потребує знань про власну традиційно-побутову культуру та історію. Значна частина обрядових дійств сьогодні втрачають свій глибинний зміст, тому важливим є  зберегти та популяризувати існуючі звичаї та обряди,- написав і своїй рецензії професор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, голова Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Геннадій Бондаренко. – Сценарії народних свят активно використовуються вихователями та вчителями для формування у дітей почуття патріотизму, любові до власної землі, поваги до старших та ін..

Отже, розгорнемо припорошені віками сторінки нашої стародавньої історії, відчуємо духовний світ пращурів, яких називали «внуками ДажБожими». Наш Каменяр писав: «Пам’ятайте, мої други, ширіть скрізь

і все Правду, і ніщо більше, як Правду… Бо хоча Правда зразу усім гірка, так все-таки згодом, вона скрізь бере верх, й стає солодкою спасителькою людства…».

-Ця книга для тих, хто прагне до iстинних етнiчних знань, може вiдкрити їх у собi генетичну етнiчну матрицю. Для тих, хто не боїться «пізнати Правду, яка визволить Вас». Книга дослідника і етнографа Олександра Середюка до теми витоків української духовності, до світогляду і вірувань наших предків, викликає неабиякий інтерес,- написав у своїй рецензії Василь Кушнір, секретар Ліги українських  письменників ім.Павла Чубинського.

У цій книзі доктор філософії Олександр Середюк охарактеризував основні давні свята предків українців, їх звичаї і вірування. Тому кожний, хто прочитає цю книгу, збагатить свої знання з історії розвитку української нації, давніх вірувань і обрядів та знайде пояснення тим обрядам, які збереглись до наших днів.

Ольга Рогова,

головний хранитель фондів

Музею-скансена

(0503788524)

 

P.S. Книгу можна придбати з автографом у Музеї-скансені, або у книгарнях м.Луцька та Києва.

і