Незавершена трансформація України

мах

yes poroshenko

Країна входить у виборчий сезон. Його розпочав Петро Порошенко – президент країни з 2014 року. У своїй промові, повній риторики та обіцянок, на щорічній конференції YES він голосно пообіцяв, що «наступного року всі зберуться в Ялті».

Порошенко отримав теплі аплодисменти за ці слова. Та хто в аудиторії повірив, що Росія збирається припинити анексію Криму та дозволить Україні повернути свою територіальну цілісність?

До слова, цей конфлікт, який досі триває на Сході України, зараз не надто висвітлюють в українських медіа. Натомість людей хвилює одвічна корупція, а заразом спад рівня життя у країні. Настільки, що щонайменше половина електорату без поняття, за кого голосувати. Тут відчувається втома та цинізм щодо старих облич – Порошенко та його заклятий суперник, Юлія Тимошенко, в минулому прем’єр-міністр, братимуть участь у перегонах.

Близько 17% виборців сказали, що можуть віддати голос співаку Святославу Вакарчуку або актору-коміку Володимиру Зеленському. Тут давно прагнуть когось нового, когось молодого, когось, хто міг би завершити трансформацію країни, де домінують олігархи.

Кандидати, які вже кинули свій капелюх на ринг, не здаються готовими прийняти на себе цей величезний виклик. Адже влада олігархів досі залишається надто сильною, щоб її зруйнувати. Лише постійний тиск з боку європейців – а особливо МВФ – спроможний покласти край токсичній «олігархії», що стоїть на заваді модернізації України.

Так, війна на Донбасі виснажує й дорого обходиться в плані людських та фінансових ресурсів. Цей тривалий конфлікт служить відволікаючим маневром на користь Росії, що планує посилити дезінформаційну війну на фоні передвиборчої кампанії.

Незмінна влада та вплив олігархів також грає на руку Росії – передусім через те, що там прагнуть захистити свої вотчини та пригальмувати реформи, які б прим’яли російську владу. Останнє, чого хоче Кремль, це відкрита, демократична, основана на верховенстві права та процвітаюча Україна, інтегрована у євроатлантичні структури ЄС та НАТО. Олігархи та стара гвардія стоять на шляху завершення трансформації України.

Повний текст читайте за посиланням https://nv.ua/ukr/opinion/dempsi/chomu-vibori-v-ukrajini-nichoho-ne-zminjujut-2496244.html

і