Усі країни ЄС переходять на єдину систему позначень для різних видів палива

мах

На усіх автозаправних станціях ЄС з 12 жовтня починає діяти єдина система позначення видів палива. Про це повідомляє Euractive.

«Оскільки потреба в кліматичному впливі стає все більш актуальною, нове маркування дасть автолюбителям більш чітке уявлення про екологічність палива та автомобілів», – заявив Еммануель Деплечин, генеральний секретар Європейської асоціації відновлюваного етанолу (ePure).

Починаючи з цього тижня автомобілісти побачать нову систему маркування палива, яка даватиме більш вичерпну інформацію про сумісність їх автівок з екологічно чистими видами біопалива, які вони вливають в бензобаки.

Ці зміни приходять в часи, коли європейські політики намагаються реагувати на суспільне занепокоєння щодо шкідливих викидів автомобілів. Це також пов’язано із тим, що міжнародні організації проводжують бити на сполох через потребу впливати на зміну клімату та підкреслюють важливість використання біопалива, такого як етанол для цього.

Нова система маркування має бути введена в 28 країнах-членах ЄС та кількох сусідніх країнах до 12 жовтня і має на меті допомогти користувачам обрати підходящий клас палива для своїх авто. Наразі більшість автолюбителів в ЄС, ймовірно, не знають, що бензин, який вони використовують, містить 5% відновлюваного етанолу – біопалива, виготовленого з біокультур та сільськогосподарських відходів. В деяких країнах бензин змішують з 10% етанолом, відомим як Е10.

Відтепер відповідні позначки із маркуванням будуть розміщуватись як на автоколонках, так і на кришках бензобаків, що буде показувати допустимі суміші. В деяких країнах автомобілісти зможуть побачити навіть такі марки як Е85 – «суперетанол», який може використовуватись в бензинових авто.

Зазначається, що бензин Е95 позначатиметься як Е5, Е92 – Е0, Е98 – 10 (в залежності від частки етанолу).

Дизпаливо позначатиметься літерою В в квадраті з числами 7, 10, 20 або 30, що вказуватимуть максимальну кількість біопалива.

 Арктичне дизпаливо першого та другого класів позначатиметься однією або двома сніжинками і знаком В0. Біодизель отримає позначку В100, а синтетичне дизпаливо – XTL.

Зріджений нафтовий газ позначатиметься як LPG, стиснутий природний газ – CNG, а зріджений природній газ – LNG.

і