тріумф Максима Тимошенка – справедливість таки перемогла

мах

28 вересня цього року у Національній музичній академії України відбулась знакова подія – відкриті вибори нового ректора.

Такий форма виборів в академії вперше – раніше на посади керманичів музичних учбових закладів  призначалися лише за вказівками зверху.

Цього разу процес виборів був досить складний та гарячий. Йшла жорстка боротьба між колишнім ректором Володимиром Рожком,  який займав цю посаду з 2004 року,  та молодим активним та амбітним  Максимом Тимошенко, який має значний досвід не тільки у царині музики (він – син Олега Тимошенка, колишнього ректора Консерваторії з 1983 по 2004 роки),  був директором Київського фонду культури, викладає у Національній академії керівних кадрів культури і мистецтв, професор, проректор. Заслужений діяч мистецтв України. Має величезний досвід роботи  як в державних, міжнародних так і в комерційних структурах. Президент екологічної національної організації «Зелений Хрест» («Green Cross» Ukraine) в Україні. Член ради директорів Міжнародного Зеленого Хреста.

У червні Мінкульт призначив М.О.Тимошенко в.о. ректора, коли повноваження Володимира Рожка закінчилися.

Тільки новопризначений в.о. ректора приступив до виконання своїх обов’язків, як у бюрократичному механізмі Міністерства культури відбувся дивний  “збій” – в серпні М.Тимошенка раптово звільнили, поставивши на його місце першого проректора Анатолія Бровiя.

Студенти, колектив, громадськість були шоковані такими різкими переміщеннями.  Почалися протести, активні виступи, діячів культури…

За Тимошенка заступилась світова музична еліта. Саме ця підтримка і надихнула Максима Олеговича висунути свою кандидатуру на посаду ректора академії.

Вибори були дуже напружені і драматичні: на  посаду балатувалися майже 10 претендентів.

Велася трансляція в відкритому ефірі, подбали про посилену охорону.

Під час другого туру, 28 вересня,  Максим Тимошенко 261 голосами членів колективу і студентів був обраний на посаду ректора НМАУ. Його конкурент – Юрій Чекан – отримав 141 голос.

Але, на цьому інтрига не закінчилася: 11 жовтня  Шевченківський суд  визнав незаконним наказ Мінкульту  “Про звільнення від виконання обов`язків ректора Тимошенко М.О.” і прийняв рішення поновити його на посаді в.о. ректора Національної музичної академії України ім. П.І.Чайковського з 31.07.2018 р.

DianaVolkova (Фейсбук):

“Події від 1 серпня і донині, у мистецькому музичному бомонді України, – символічні і достатньо показові для загальної характеристики морального обличчя українського політикуму і державотворення в цілому. Динаміка процесів, які нині йдуть у позитивному векторі, вимагає глибинного осмислення усього того, що відбувалося останнім часом з персоною Максима Тимошенка.

Протизаконне звільнення, наклепи, звинувачення, образи, які йшли від початківців у сфері мистецького життя і закінчувались її авторитетними представниками (і навіть журналістами від преси), на прикладі даної ситуації показали: Хто є Хто.

Сподіваюсь, що дане рішення Суду, дасть імпульс чималій кількості мистецької громади, переосмислити свої слова, дії та вчинки.
Шановний Максиме Олеговичу, Ви достойно довели, що з системою можна боротися, коли відчуваєш за собою Правду і не маєш “у шафі скелетів”.

Достойна поведінка, чесна боротьба, висока дипломатія і, врешті решт, сьогоднішнє судове рішення, абсолютно перекреслило весь той бруд, який так інтенсивно і професійно лили фахівці своєї справи.

Щиро вітаю Вас з перемогою (бо це ВЖЕ перемога)! Бажаю гідно нести ім’я Ректора НМАУ імені П.І.Чайковського.

Вірили, віримо і будемо вірити у Закони Справедливості, Честі і Моралі, а українське законодавство буде завжди сприяти і йти поруч з вищезазначеними Законами Життя і з Вами, бо Бог не хоче зла для України. В добру путь!”

Боротьба триває. Продовжуються інформаційні провокації, бюрократична тяганина. Але, є результат!

Справедливість таки перемогла! Фортуна любить чесних і сміливих!

Наталка Іванченко

і