Сотник: «Європа не має ілюзій щодо Росії і режим Путіна залишається ворогом європейської демократії»

мах

Дебати у ПАРЄ про резолюцію, яка фактично дозволяла б повернутись російській делегації у Парламентську Асамблею Ради Європи були складними. Процес був дуже неоднозначний і кожної хвилини змінювалася ситуація як в залі Асамблеї, так і в політичних групах, – розповідає член української делегації Олена Сотник. Зрештою резолюцію відправили на доопрацювання.

«Я не можу сказати, що це було ідеальне рішення, (бо ідеальне – відхилити репорт), але на даному етапі це означає: перше, що російська делегація не повернеться в наступному році. Друге – більшість в ПАРЄ в першу чергу ставлять принципи і цінності організації, права людини і не поступляться ані через шантаж, ані через гроші. Третє – це серйозне і показове для Москви, що немає у неї потужних союзників і лобістів, які би здатні були попри все забути про все, що Росія зробила».

Також Олена Сотник наголошує – боротьба української делегації у ПАРЄ не полягала лише у неповернені росіян. Головне – глибше:

«Українська делегація не просто стверджувала, що не можна повертати Росію, українська делегація боролась, щоб Парламентська Асамблея залишалась потужною інституцією, яка має можливість накладати санкції на свої держави-члени, щоб хоч якось на них впливати. І показувати, що недемократичним державам немає місця в цих стінах».

І зрештою, ймовірно, саме це зіграло вирішальну роль. Сотник зауважує: «вчорашні виступи показали, що на відміну від лобістської коаліції Путіна, більшість членів ПАРЄ абсолютно чітко розуміють, що є виклик з боку Росії і задача Кремля розвалити Європу, повністю дискредитувати Асамблею, її цінності і принципи. І в ідеалі зробити її невпливовою. Тому що ця Організація чи не єдина, хто нагадує Росії , що вони порушують права людини».

Ключове, за що боролася українська делегація – це за силу Європейської інституції. І тільки другим питанням йшло те, що не може Росія повернутись в ПАРЄ, не виконавши ті вимоги, які в багатьох резолюціях висувались Асамблеєю: повернення наших територій, звільнення політичних в‘язнів, відведення військ, припинення військових дій тощо.

і