Нардеп Ірина Суслова звітує про роботу

мах

Оприлюднюю звіт про свою депутатську роботу в листопаді.

Місяць був непростим, суперечливим й багатим на події, заходи та враження.

В листопаді спрямувала 33 запити та звернення до різних державних установ. Зокрема, до в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун та до урядової уповноваженої з питань гендерної політики Катерини Левченко щодо відсутності умов в медзакладах для лікування жінок з інвалідністю. Інформація, яку вдалося отримати, демонструє катастрофічний стан речей – є регіони де немає жодного мамографа чи гінекологічного крісла пристосованого до потреб жінок з інвалідністю. Відповідно, вони не можуть пройти належне обстеження й ризик онкозахворювань для цих людей зростає в рази.

В листопаді мала нагоду відвідати Закарпаття й побувати в кількох ромських поселеннях. Картина, яку там побачила, вражає. Тисячі людей живуть в нелюдських умовах, без освіти, медичного захисту, без роботи й перспектив на майбутнє. В багатьох ромів просто відсутні паспорти й для влади вони де-юре не існують. Цей візит вкотре переконав мене, що вирішувати проблему інтеграції ромів до українського суспільства слід негайно. Й починати треба з паспортизації та легалізації їхнього житла.

Минулий місяць в моїй депутатській діяльності пройшов під знаком розробки та популяризації нового законопроекту щодо подолання безгромадянства. Мова йде про те, що тисячі людей в Україні не можуть отримати офіційний статус апатрида, бо в законодавстві не прописана процедура його отримання. Розроблений спільно з УВКБ ООН законопроект 9123 змінить ситуацію. Він допоможе особам без громадянства отримати належні гарантії соціальних послуг, працевлаштування та правової допомоги.

В листопаді сталося кілька світлих радісних подій, які запам’ятаються надовго.

По-перше, мала честь долучитись до проекту Ліга захисту прав жінок «Гармонія Рівних» та Офіс Ради Європи в Україні — Київ – Академія дівочого лідерства Grow Up. Він дав можливість 15-ти дівчатам з різних регіонів навчитись лідерським якостям, побувати в парламенті, Київраді, на Жіночому конгресі, познайомитись з новими людьми й отримати нові можливості. Дівчата з вразливих соціальних груп (малозабезпечені, дівчата з інвалідністю, позбавлені батьківського піклування та представниці національних громад). привезли до Києва проекти покращення життя своїх громад. Вони дійсно надихають! Завдяки Grow Up переконалась, що нові обличчя України поруч з нами. Варто лише частіше їх помічати, розуміти та простягати руку допомоги.

По-друге, мала нагоду побувати в Страсбурзі на Всесвітньому демократичному форумі. Це неймовірне дійство було присвячене проблемам досягнення гендерної рівності. Почула доповіді десятків експертів й експерток, познайомилась з дуже цікавими й надихаючими людьми, дізналась багато корисних кейсів, які можна перенести на наш український ґрунт.

Тож дякую усім, хто надихав, підтримував, конструктивно критикував та радив! В листопаді вдалося зробити немало, але, сподіваюсь, в майбутньому спільно ми зробимо більше!

Ірина Суслова

і