Генасамблея ООН підтримала Київ резолюцією по Криму

мах

Учасники Генасамблеї ООН у Нью-Йорку засудили російську мілітаризацію в Чорному і Азовському морях, а також будівництво моста через Керченську протоку

Генеральна асамблея Організації Об’єднаних Націй у Нью-Йорку ухвалила в понеділок, 17 грудня, запропоновану Україною резолюцію про російську «мілітаризацію Криму і міста Севастополь, а також районів Чорного та Азовського морів», пише «Інтерфакс». За документ проголосували 66 країн-членів ООН. Проти виступили 19 держав, ще 72 утрималися.

У документі зазначено, що присутність російських військових в анексованому Росією Криму «суперечить національному суверенітету, політичній незалежності та територіальній цілісності України». Генасамблея ООН засуджує «зростаючу військову присутність РФ» у районах Чорного і Азовського морів, в тому числі Керченській протоці, а також запроваджені Росією «обмеження міжнародного судноплавства» в регіоні. Крім того, в документі засуджується «будівництво і відкриття» моста через Керченську протоку.

DW.COM

Конфлікт РФ із Україною загострився 25 листопада, коли рейдовий буксир «Яни Капу» та катери «Бердянськ» і «Нікополь» військово-морських сил України були захоплені російськими спецпризначенцями в районі Керченської протоки. Внаслідок захоплення кілька військовослужбовців збройних сил України зазнали поранень. Пізніше екіпажі українських судів були заарештовані. Росія звинувачує захоплених українських моряків у незаконному перетині свого кордону. Україна ці закиди відкидає і наполягає, що статус українців — військовополонені. За оцінками міжнародних експертів, Україна має необмежене право на транзит через Керченську протоку.

Із засудженням дій Росії у Керченській протоці виступила НАТО, свою стурбованість інцидентом висловили, зокрема, США, ЄС, Німеччина, Франція. Євросоюз наполягає на невідкладному звільненні захоплених РФ українських суден та їх екіпажів.

і