МУЗЕЙ ХРЕСТА. ПЕРЕЯСЛАВ.

мах

 

Бувають міста, в яких розбігаються очі. Коли здається, що в невеликому місті можна обійти всі музеї за півдня, за день – максимум. Але не в Переяславі. Тут 23 музеї. ДВАДЦЯТЬ ТРИ!

 

І нам було дуже приємно, коли разом із керівництвом Національного історико-культурного заповідника «Переяслав», було вирішено зробити велику виставку «Християнська спадщина нашої землі» в старовинній будівлі Переяславського колегіуму – в меморіальному музеї Григорія Сковороди. Товстелезні стіни із маленькими віконцями, сотні стародруків, дух мудрості козацької епохи…

 

 

Ми зробили велику виставку. Понад 1100 хрестів і хрестиків з 20 областей України. Унікальний комплекс саморобних згардовий хрестів і витвори запорозьких козаків, хрести прикраси Слобожанщини, Наддніпрянщини, Поділля, Полісся… Майже вся Україна.

 

Окреме місце – унікальне зібрання хрестиків з околиць одного села на Харківщині. Понад 350 хрестиків, більшість з яких – саме українська традиція XVII-XVIII століть.

Подивитися є на що. Побачити є що. Замислитись є над чим. Ось вона українська християнська історія – від Криму до Чернігівщини, від Карпат до Донеччини. Етнічна історія в хрестах.

Київщині пощастило – зараз в області представлено дві наші виставки: в Національному заповіднику «Софія Київська» і тут, у Переяславі. Разом – майже 2300 експонатів, майже половина колекцій хрестів нашого музею.

Виставка «Християнська спадщина нашої землі» в Меморіальному музеї Григорія Сковороди НІКЗ «Переяслав» триватиме до 27 січня. А потім буде сюрприз.

 

Віктор Векленко, засновник і директор Музею Хреста

 

 

і