ПРО НЕСПОДІВАНЕ РІШЕННЯ ІГОРЯ СМЕШКА

мах

Ігор Смешко йде в президенти. Про це на ютубі повідомив відомий журналіст Дмитро Гордон. Аксакали від політики пам”ятають Смешка, коли він очолював СБУ на початку нульових і пішов у відставку після першого Майдану.
Голова Служби безпеки України (вересня 2003 — лютий 2005). Генерал-полковник, військовий інженер. Про його бажання стати кандидатом у президенти говорили в кулуарах давно, але мало хто в це вірив, бо впізнавальність Смешка в суспільстві як політика, м”яко кажучи, невелика. Розкрутитися в нинішній товкучці кандидатів, де кожен бачить себе лідером України, практично з нуля, навряд чи вдасться.
Тоді навіщо? Уже пішла гуляти чутка, що І. Смешко буде технічним кандидатом у В. Зеленського. І забере на себе критичні стріли і випади як порохоботів, так і самого Порошенка.
Для цього його, нібито, і запускають у гру, з простим і зрозумілим завданням: “шарашити” по Порошенку і його “любих друзях”, рознести в пух і прах його псевдореформи так, щоб аж тремтіло. Вірніше, щоб і духу Порошенка в другому турі не було.

Цим самим, вважають деякі політтехнологи, І Смешко торує шлях туди, у другий тур, В. Зеленському, де його чекатиме, скоріше за все, Ю. Тимошенко. Усі рейтинги і опитування одностайно прогнозують у цій парі перемогу Володимирові Зеленському. Те саме в парі Зеленський-Бойко.
Куди більш невизначена ситуація, коли Володимир Зеленський вийде на фініш з Анатолієм Гриценком. Шанси Гриценка тут розглядаються як більш оптимістичні. Експерти і політологи, пояснюючи це, апелюють до ментальності українців. За такої ситуації вони, переважно, діють зважено й розважливо, віддадуть перевагу більш притомному й досвідченому політику з чіткими орієнтирами, ніж “пришельцю”, за котрим вимальовується тінь олігарха. Чого-чого, а потрапити в обійми олігархату українці точно не хочуть. Розірвати ці обійми – після Порошенка аж руки чешуться
Такі прогнози. Чи збудуться вони? Чекати залишилося не так і довго.

Владимир Кулеба

і