Про звіт голови Нацбанку Якова Смолія, або Навряд чи стагнацію можна назвати перемогою

мах

17 січня голова Національного банку Яків Смолій відзвітував перед депутатами ВР України.

Cпробуємо з’ясувати, наскільки звіт головного банкіра відповідає реальному стану речей.

Смолій фактично керує Нацбанком з травня 2017 року. Нагадаю, Гонтарева у квітні 2017 року подала президентові України заяву про відставку за власним бажанням, з травня 2017 року виконувачем обов’язків голови НБУ став перший заступник Гонтаревої Яків Смолій.

Інфляція, за словами Смолія, інфляція за підсумками року відновила зниження і вперше за п’ять років зменшилася до однознакового рівня – 9,8%. Варто нагадати, що у проекті держбюджету на 2018 рік було закладено прогноз зростання ВВП у 2018 році на рівні 3% при інфляції 9%.

У щоквартальному «Інфляційному звіті» за липень 2018 року Національний банк України (НБУ) залишив прогноз інфляції на кінець 2018 року на рівні 8.9%. В серпні 2018 року інфляція в Україні в річному вираженні становила 9%, прискорившись з 8,9% місяцем раніше. Примітно, що Національний банк прогнозував інфляцію на кінець 2018 року на рівні 8,9%, а не 9, 8%, що практично відповідало урядовим прогнозом у 9%.

Так що говорити про зниження — ставити під сумніви урядові прогнози. До того ж, середньорічний показник інфляції в Україні, за оцінками МВФ, в 2018 році складає 10,9%.

Упродовж минулого року НБУ чотири рази підвищував облікову ставку – загалом на 3,5 відсоткових пункти до поточних 18,0% річних. І це все, що потрібно знати про «доступність кредитування».

Є сумніви і щодо позиціонування як перемоги зміцнення курсу гривні до долара на 1,4%. За словами Смолія,це – ознака стабілізації на валютному ринку. Курс до кінця року, дійсно, був такий. Але за рахунок чого? Завдяки сприятливій ціновій кон’юнктурні для українського експорту на зовнішніх ринках в першій половині року і рекордному врожаю зернових у другому півріччі.

До речі, той же індекс «Біг Мак» (Big Mac index розраховує The Economist, щоб визначити, наскільки валюта країни недооцінена-переоцінена по відношенню до долара США; за основу береться вартість бігмака в США — якщо в перерахунку його вартість на долари в тій чи іншій країні більше — валюта переоцінена до долара, менше — недооцінена) демонструє, що наша гривня недооцінена по відношенню до долара на 65,2%, і реально за один долар ми повинні платити 9, 68 грн. Так що нинішній курс, що задається НБУ — штучний.

12 листопада, під час засідання Ради регіонального розвитку Петро Порошенко заявив, що економіка України вийшла на новий рівень. А саме рівень, коли можна не залежати від кредитів МВФ. Утім, поповнення міжнародних резервів відбувається в Україні не за рахунок добре працюючої економіки, а виключно за допомогою зовнішніх запозичень. Перш за все — від МВФ. Дали кредит — все відмінно, не дали — ми на межі дефолту.

У минулому році не було сильних фінансових потрясінь. Це, мабуть, єдиний реальний позитив.

Втім, навряд чи стагнацію можна назвати перемогою….

і

Автор Дмитро Снєгирьов 1211 Articles
співголова ГІ "Права Справа"