Україна має боротися за безпеку і добробут у Європі

мах

Мав виступ на стартовому заході Київськового безпекового форуму 2019. Обговорювали ціннісні орієнтації українців. Зокрема, результати соціологічного дослідження, яке Центр Разумкова провів на замовлення KSF.

Головні висновки:

Найбільш хибним зараз є твердження, що вибори, мовляв, показують зміну ціннісних орієнтацій українців. Оскільки Зеленського прийнято вважати, передусім, представником російськомовного Півдня і Сходу України, це нібито свідчить, що українці відмовилися від західного і обрали проросійський (малоросійський) курс. ЦЕ НЕПРАВДА, і ось чому.

Українці не знітилися з початком війни. Зовнішня агресія зумовила сплеск патріотизму. Він залишається стало високим. Наші ціннісні і зовнішньополітичні орієнтири є незмінними.

Україна йде до ЄС і НАТО не як прохач. Вже сьогодні українці чинять опір просуванню Росії углиб Європи. Ми очікуємо від вступу в ЄС і НАТО не подачок, а можливостей. Більшість українці вважають, що Україна має боротися за безпеку і добробут у Європі. Хоча ми ще не є ні членами НАТО, ні членами ЄС.

Українці не сприймуть будь-яких спроб нав‘язати нам жорстку чи м‘яку капітуляцію. Абсолютна більшість українців визначає Росію агресором. Кожен другий чоловік і кожна десята жінка віком до 50 років готові боронити Україну зі зброєю в руках. Половина жінок займатиметься волонтерством у випадку масштабнішої агресії. Україна боротиметься за свободу до перемоги.

Про це все говорять цифри соціології. Не зараз. А впродовж довгих років.

Михайло Басараб

і