Чого вартують (скільки коштують?) окремі звання.

мах

Землю – селянам, Нагороди – “хероям”!

Чого вартують (скільки коштують?) окремі звання.

Тільки-но приїхав з-за кордону, Україна приємно здивувала: у нас одноразово стало на 273 героя більше. До війни і АТО дані герої відношення не мають. Раніше таким давали звання Героя соціалістичної праці. Оскільки до кожного звання належить нагрудний знак, то, вочевидь, наш час археологи майбутнього назвуть «епоха значкової культури». Це, звичайно, жарт. А без жартів хочу привітати всіх, хто дійсно заслужив почесні звання та достойно виконує свою роботу. А далі – будьмо уважні!

Користуючись нагодою, хотів би зробити також зауваження про деякі недопрацювання в нагородних листах, особливо, що стосується культурної галузі. Тим більше , що там активно була присутня дружина Президента, яка могла б звернути увагу чоловіка на недостатність нагород – недонагороджуваність. Тож – почнемо!

Президент України нагородив орденом Ярослава Мудрого V ступеня Міністра культури України Євгена Нищука. Про це йдеться в Указі Президента  №188/2019 від 10 травня 2019 року.

“За значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм постановляю нагородити орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня Нищука Євгена Миколайовича – Міністра культури України”, – сказано у документі.  – пише агенція унн https://www.unn.com.ua/uk/news/1799319-…

Можна підписатись під кожним словом Президента – і про «соціально-економічний, культурно-освітній розвиток України», і про «вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм», можна ще дописати про провалені міністерські реформи, нечувану корупцію в Мінкульті, відсутність якоїсь державної культурної політики чи стратегії. Також виникає питання – чому V ступеню? Можна було перескочити і нагородити відразу І ступенем. Адже у списку нагороджених є люди, які перескочили будь-які формальні вимоги та отримали геройські значки! Але про них – далі.

Міністерські працівники переказали також інсайдерську інфу, що несправедливість в розподілі нагород в стінах Мінкульту може викликати нездорову морально-психологічну обстановку. Так, якщо Нищука нагородили Ярославом V ступеню, то його прес-секретарку потрібно було нагородити як мінімум Ярославом ІV ступеню! ДАЦЕНКО Юлія Юріївна – заступник керівника служби Міністерства культури України, щоправда, отримала Заслуженого працівника культури України, але це – несправедливий розподіл. Адже, як подейкують міністерські працівники, жоден важливий документ чи кадрове призначення не обходилось без участі Юлії Юріївни. Міністр виконував більше представницькі та естетичні функції – для краси, одним словом! Тож її внесок у «соціально-економічний, культурно-освітній розвиток України» не менший, а можливо, й більший, ніж у «Красотки Жені». Обідно…

Є ще один персонаж списку, який явно недонагороджений. Це в. о. (!)генерального директора Національного музею народної архітектури та побуту України ПОВЯКЕЛЬ Оксана Теодозіївна. Напевно, в. о. нагороджується вперше в історії відзнаки. Чому в.о.? Та тому, що на момент її призначення у 2017-му році стаж її музейної діяльності – 2 місяці (ДВА МІСЯЦІ!) не дозволяв їй обійняти посаду за конкурсом. «Почесні звання України присвоюються особам, які працюють у відповідній галузі екон. та соціально-культ. сфери, як правило, не менше 10-ти років, мають високі трудові досягнення і професійну майстерність, якщо інше не встановлено Положенням про почесні звання України». Це – з «Положення про почесні звання України». Десятирічку – за півтора роки! Колись в Радянському Союзі був подібний стаханівський рух. Вочевидь, в Мінкульті започаткували подібний повякелівський рух. Були – стахановці, допрацювались – до повяківців.

Але, попри подібні «соціально-економічні та культурно-освітні» досягнення, а також особливу любов Міністра до окремих підлеглих, несправедливість все-таки присутня. Пані Повякель недоотримала, як мінімум, ще кілька почесних звань України. Так, вона мала б отримати ще:

1 “ЗАСЛУЖЕНИЙ ЛІСІВНИК УКРАЇНИ”  – за часи керівництва в.о. гендиректора Повякель без жодних документальних дозволів винищено кілька гектарів заповідного Голосіївського лісу, що входить до території очолюваного нею музею. Складено відповідні акти, виявлено більш ніж півтисячі зрізів цінних дерев, порушено кримінальне провадження, виписані адмінштрафи. Розслідування активно блокується з боку Міністерства та окремих народних депутатів, які задіяні в даних злочинних діях.

2. “ЗАСЛУЖЕНИЙ ЕКОНОМІСТ УКРАЇНИ” – як показали перевірки Аудиторської та Фіскальної служб, за часів Повякель та її попередників музею завдано збитків на кілька мільйонів гривень. Розвал роботи спричинив різке падіння відвідуваності, та, відповідно, грошових надходжень в касу музею. Фінансові порушення та зловживання потягли за собою зниження бюджетного фінансування закладу. Успіхи вражаючі!

3.“ЗАСЛУЖЕНИЙ ДІЯЧ НАУКИ І ТЕХНІКИ УКРАЇНИ”  – Тут досягнення ще більш вражаючі. Знищено більшість наукових відділів музею. За десять років музеєм не проведено ЖОДНОЇ наукової конференції. Не видано ЖОДНОГО наукового збірника. Не захищено ЖОДНОГО кандидата чи доктора наук. Сама виконувачка обов’язки гендиректора не має ЖОДНОГО досягнення в музейній чи історичній галузях. А от з технікою значно краще. Гендиректором, заступником головного бухгалтера Ласюк та завгаром розроблено – щоправда, не запатентовано  – особливий режим роботи касових апаратів, які під одним номером видають кілька фіскальних чеків, що потім успішно продаються довірливим відвідувачам. Різниця коштів іде в кишеню директора на «розвиток науки і техніки».

4.“НАРОДНИЙ АРХІТЕКТОР УКРАЇНИ” – Як же без цього! Директор Музею архітектури просто зобов’язаний бути Народним архітектором! Адже інших архітекторів в штаті музею на сьогодні не працює. Є і «видатне» архітектурне досягнення – будівництво кількох сотень метрів паркану з «колючкою» за явно завищеною ціною та без тендерної процедури, скромно названого «капітальним ремонтом»! Був колись «народний академік» Лисенко, що боровся з генетикою – «продажною дівкою імперіалізму». Відповідь Мінкульту на виклики сучасності – «народна архітекторка» Повякель! Огородимо культуру від сторонніх зазіхань!

5.“ЗАСЛУЖЕНИЙ ПРАЦІВНИК ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ УКРАЇНИ”Так, трохи не забули! За часів «народної архітекторки» учасники повяківського руху потруїли безхатніх собак, яких утримували волонтери біля музею. Собак потруїли одним з найбільш жорстоких методів – додаванням в їжу голок. Тварини загинули страшною смертю. «Архітекторка» доклала максимкм зусиль, щоб винні не були знайдені та покарані.

За час короткого, але бурхливого керування музеєм в.о. гендиректора здійснила значно більше досягнень, ніж я можу описати в короткому нарисі. Так само вона претендує і на «заслуженого юриста», внаслідок системного порушення законодавства, і на «заслуженого профспілковця» за перешкоджання діяльності профспілкам, але далі слово – за правоохоронними органами. Замість звань, очевидно, будуть терміни і конфіскація. Є  в пенітенціарній системі інші звання. Але про них – в наступних нарисах.

Вадим Логвінов.

і