Утилізують відходи з РФ: в мережі викрили фейк бойовиків ДНР про розробку потужної зброї

мах

 

Під виглядом інформації про розробку власної зброї бойовики ДНР намагаються приховати факт утилізації на Донбасі військових відходів з Росії.

Про це в Facebook повідомляє офіцер Генштабу ЗСУ Анатолій Штефан («Штірліц»).

Він зазначив, що недавно на інтернет ресурсах бойовиків з’явилося відео застосування забороненого Мінським угодами РСЗВ «Чебурашка«.

«Фейковий оборонпром дирляндії кричить о новітніх розробках озброєння та військової техніки. Але якщо проаналізувати всі факти, обов’язково як завжди продивляється російський слід», — пише Штефан.

Офіцер нагадав, що в 1938 році на Донецькому казенному заводі хімічних виробів почали випускати артилерійські боєприпаси, авіабомби та вибухові речовини для вугільної та гірничорудної промисловості.

«У перші дні війни військово-промисловий комплекс не тільки в рази збільшив випуск снарядів загального призначення, а й освоїв виробництво реактивних снарядів до РСЗВ БМ-13 (калібр – 132 мм.), БМ-14 (калібр – 140 мм.), БМ-24 (калібр – 240 мм). В жовтні 1941 року завод було переміщено на Урал, проте в кінці 1943 року повернуто на Донбас», — пише Штефан, додаючи, що після вибуху в 1976 завод зупинив виробництво у військовій сфері, а «проголошення незалежності України виробництво боєприпасів для потреби збройних сил було практично згорнуте й основним напрямком виробничої діяльності стала утилізація боєприпасів в яких добіг кінця термін зберігання».

За словами офіцера, на початок лютого 2014 ДКЗХВ спеціалізувався на утилізації боєприпасів, а також виготовляв промислову вибухівку. Особливістю застосовуваної технології було те, що промислові вибухові речовини виготовлялися зі складових боєприпасів, які утилізували промисловим методом.

Однак з початком військових дій на Донбасі завод опинився під контролем бойовиків і 9 травня нинішнього року вони похвалилися своїм «розробкою» — РСЗВ «Чебурашка».

«Враховуючи те, що на озброєнні ЗС країн-учасниць СРСР були відсутні боєприпаси калібру 217 мм., слід припустити, що керівництво т.зв. “ДНР” під виглядом дезінформації намагається приховати використання неутилізованих боєприпасів радянських часів, які зберігалися на заводі та ймовірно поставляються з Російської Федерації. Не виключно у зв’язку із вищезазначеним, на РСЗВ “Чебурашка” передбачено встановлення двох типів бойових модулів, калібрів 140 та 240 мм», — пише Штефан, додаючи:»В черговий раз російська федерація підступно використовує формати ведення гібридної війни, надаючи допомогу терористичним організаціям «лднр» та поряд з цим проводить безкоштовну утилізацію боєприпасів на українській землі, тим самим заощаджує державні кошти на утилізацію, а скоріше за все звичайним їм способом ці кошти краде кремлівський режим».

 

https://apostrophe.ua/ua/news/society/accidents/2018-06-10/utiliziruyut-othody-iz-rf-v-seti-razoblachili-fejk-boevikov-dnr-o-razrabotke-moschnogo-oruzhiya/132595

і