Як Україні заробляти на медичному туризмі

мах

 

На початку серпня Президент Володимир Зеленський виступив з ініціативою скасувати візовий режим з низкою країн задля розвитку медичного туризму в Україні. Йдеться про спрощення в’їзду для громадян інших країн, які прибувають на лікування до нашої країни. Чи допоможе скасування віз розвитку галузі, як сьогодні розвивається медичний туризм і як експерти оцінюють перспективи його зростання, дізнавався Центр громадського моніторингу та контролю.

 

Screen Shot 2017 05 08 at 10.47.29 AM

Скільки коштує лікувальний туризм

За оцінками міжнародних експертів, світовий ринок медичного туризму оцінюється у 439 млрд доларів. Щороку 3-4% населення планети їздять на лікування до інших країн. Тож держави намагаються розвивати цю сферу послуг, заробляючи при цьому чималі кошти до бюджету.

Інформація Української асоціації медичного туризму (УАМТ) свідчить, що торік на лікування до нашої країни приїхало близько 60 тисяч іноземців. Завдяки їм економіка отримала додатково 150 млн доларів.
За словами президента асоціації Віолетти Янишевської, іноземні туристи витрачають в Україні в середньому 2-2,5 тисячі доларів. Приїжджають пацієнти в основному з арабських країн та Китаю, останні роки все більше туристів стає з Європи, США та Ізраїлю. Чималий відсоток медичних туристів становлять наші колишні співвітчизники, які народились в Україні, але переїхали жити за кордон.

Найпопулярніші напрямки медичного туризму – стоматологія, онкологія, лікування безпліддя і серцевих хвороб. За даними УАМТ, третина всіх іноземних пацієнтів їдуть лікувати зуби.

Експерти зауважують, що головна перевага української медицини – це співвідношення ціни та якості. Вартість медичних послуг в Україні набагато нижча вартості аналогічного лікування в інших країнах. Наприклад, протезування зубів може коштувати 200 доларів, коли та ж сама процедура за кордоном обійдеться в 2 тисячі.

При цьому гроші не єдина причина для вибору нашої країни. Важливий фактор – спрощене законодавство. Наприклад, на відміну від багатьох європейських країн в Україні досить лояльне законодавство щодо лікування стовбуровими клітинами та сурогатного материнства.

Є потенціал, але не вистачає підтримки

Експерти наполягають, що Україна має потужний потенціал для розвитку медичного туризму. Водночас потрібно розуміти, що на початку галузь потребуватиме державної підтримки, і вже згодом почне приносити великі прибутки. Наприклад, уряд Південної Кореї щорічно виділяє понад 4 мільйони доларів на популяризацію медичного туризму. За останні 6 років кількість охочих полікуватись у країні зросла на 33%, а прибуток галузі сягнув 160 мільйонів доларів на рік.

«Останніми роками усе більше й більше країн, урядів фінансують розвиток в’їзного медичного туризму. Якщо медичний туризм у нашій країні не отримає фінансової підтримки від держави, то вже у найближчій перспективі ми можемо програти», –наголошує Віолетта Янишевська.

Колишній голова підкомітету з туризму та курортів Верховної Ради Анна Романова погоджується, що Україна щороку втрачає десятки мільярдів доларів через те, що не розвиває туристичну галузь.

«Питання в’їзного медичного туризму є надзвичайно важливими для нашої країни. У нас є унікальні методики лікування хвороб, унікальні курорти, що на сьогодні, на жаль, перебувають у занедбаному стані. Ми маємо лікувальні курорти, яких немає в інших країнах світу. Зокрема, на українських курортах надаються близько 45 найменувань бальнеологічних послуг (лікування мінеральними водами, – ред.) водночас у славнозвісному Баден-Бадені не більше п’яти. Однак наші курорти не мають державної підтримки. Держава має інвестувати кошти у відновлення клінік, лікарень, курортів», – наголосила Романова.

Про лікувальний потенціал регіонів кажуть і місцеві чиновники. Так, голова Львівської облдержадміністрації Маркіян Мальський зауважує, що на Львівщині налічується 7 бальнеологічних курортів, понад 200 джерел мінеральної води різних типів. Область має чималий потенціал у розвитку сфери репродуктивного здоров’я, санаторно-курортного і реабілітаційного лікування.

«Ми відчуваємо, що регіон розвивається. Тому добрим кроком було б розширити безвіз, бо багато країн потребують віз в Україну», – зазначає Мальський.

Перспективні лікувальні курорти розкидані по всій країні. Як наприклад, Солотвине, що розташоване у Закарпатській області, або Сергіївка в Одеській області. Відомі мінеральні курорти: Миргород, Трускавець, Моршин, Хмільник, Шаян, Берегове. Вони добре знані в Україні, але задля розвитку медичного туризму їх варто популяризувати у світі, створювати більш сприятливі умови для іноземців, які б хотіли приїхати на лікування.

Експерти впевнені, що розвиток медичного туризму може стати значним джерелом прибутку і для лікарень, і для державного бюджету. Потрібна лише підтримка держави і промоція туристичної України в світі.

Докладніше в розділі Як Україні заробляти на медичному туризмі — Інформаційний портал Кіровоградщини — Гречка — Новини Кропивницький на сайті gre4ka.info

і