Світовий Конґрес Українців вітає повернення

мах

Світовий Конґрес Українців вітає повернення українських політичних в’язнів
з російських тюрем

Сьогодні 35 українських політичних в’язнів, яких Росія незаконно утримувала в своїх тюрмах, повернулися додому — в Україну.

“Ми вітаємо звільнення незаконно засуджених українських громадян і моряків, – заявив Президент СКУ  Павло Ґрод. – Ми високо оцінюємо дії Президента Володимира Зеленського, спрямовані на це успішне звільнення, та його подальшу посвяту справі повернення  багатьох українських політичних в’язнів, яких незаконно утримували в російських в’язницях”.   

“Україна заплатила високу ціну за свободу своїх громадян, оскільки багато з тих, які повернулися сьогодні до Росії, є злочинцями у війні Росії проти України та відповідальні за військові злочини та злочини проти людства. Ми закликаємо міжнародну спільноту притягнути цих злочинців до відповідальності”. 

Сьогоднішні дії ще раз засвідчують, що Росія продовжує вести війну проти України.

Ми закликаємо міжнародне співтовариство:

  • вимагати від російського уряду негайно звільнити всіх українських політичних в’язнів, які утримуються в російських в’язницях;

  • негайно застосувати санкції проти російських високопосадовців,  відповідальних за ці порушення людських прав.

Три місяці тому морський трибунал ООН закликав Росію звільнити 24-ох українських моряків  із числа повернених в Україну сьогодні, які  були суб’єктом незаконного процесу.

СКУ висловлює глибоку солідарність і повагу за мужність Олегу Сенцову, Володимиру Балуху та іншим українським політичним в’язням, жертвам репресій  брутального російського режиму, який систематично порушує міжнародне законодавство і універсальні людські права та веде агресорські дії проти своїх сусідів.

Список українців, які були звільнені сьогодні.

 

і