ХРЕСТИ УКРАЇНИ. НА ЗАХИСТІ ІСТОРІЇ

мах

Ми живемо у мультикультурному світі. Намагаємося бути максимально толерантними, поважаючи інтереси сусідів і викорінюючи старі закладки нетерпимості й упередженості. Але!

Як завжди – виникає ось це «але». До якої межі це може відбуватися? В польській історії свої «болючі» сторінки, в єврейській, кримськотатарській, російській і так далі. А ми де? До якої межі ми повинні згладжувати своє історичне світобачення? І чому?

Історія нашої землі – це понад тисячу років християнства. Наскільки воно стало прогресивним для Русі – питання інше. Але чомусь же Литва взяла з Києва релігію і державну мову? І місце християнства в європейській історії – наскільки воно було прогресивним? Та давня історія європейських країн багато в чому пов’язана з тими ж хрестовими походами, з лицарством і вірою.

Ми багато чого не знаємо, бо живемо в світі переписаних історії. Кожна система, кожна держава виписує історію під свої потреби, іноді просто переписуючи її та підробляючи давні літописи. Але Русь і Литва створили надзвичайно потужне об’єднання за 150 років і змогли розширити кордони цивілізації. І пізніше козаки, як фенікс із попелу, зберігали і відроджували силу нації, тоді як селяни-гречкосії зберігали дух нації.

Складно наводити місточки через епохи. Але ми робимо це.

Єдиний в Україні і Східній Європі  Музей Хреста подовжує свою працю, накопичуючи, зберігаючи й популяризовуючи культурну спадщину. Безумовно, нам казково пощастило. В місті Дніпрі три роки тому започатковано унікальну програму «Культурна столиця», яка не тільки створювала події, але й грантами підтримувала важливі проекти. Завдяки грантам здійснювались виставки. Тільки Музей Хреста за цей час вже здійснив 18 виставок. Зараз реалізовується два проекти. Один, вже підтриманий містом, «Дніпро — Україні«. Другий, — подовження і розширення першого, — «Úrbi et órbi«.

12 вересня у четвер в Дніпрі в музеї українського живопису о 15 годині відбудеться відкриття двох виставок одночасно. Перед тим, як мешканці різних міст України зможуть побачити розмаїття хрестів Дніпропетровщини й українського Сходу, виставки «Хрести України: Дніпропетровщина» і «Хрести України: Схід» будуть презентовані дніпрянам і гостям міста впродовж двох тижнів. Майже 2000 експонатів – 793 з Донеччини й Луганщини і 1169 з Дніпра і області. Своєрідний рекорд: вперше за підтримки програми «Культурна столиця» Музей Хреста здійснює П’ЯТЬ виїзних виставок одночасно, 4296 експонатів. А далі – Хортиця і Новомосковськ, Краматорськ і Красноград…

 

Хрестики свідчать про історію. Про те, як незважаючи на знищення особливостей християнства руського церквою московською, на заборони мови і культури, народ зберігав і розвивав традицію. І незважаючи на потреби мультикультурності, місцева традиція, мова й культура мають бути збереженими для наступних поколінь.

Музейні експонати – це візуалізація історії. Можна підкладати експонатне обґрунтування, а можна йти за наявним матеріалом. Створюючи концепції, роблячи помилки і виправляючи їх, але фактаж має бути на першому місці. Наскільки ми можемо його зрозуміти. Зараз, накопичивши тисячі свідчень релігійної й етнічної історії, ми робимо перші обґрунтовані висновки. Хрестики свідчать.

і