Пройшло 250 років – нічого не змінилося. Хіба що формулювання.

мах

Місто Чорноморськ зустрічає 250-річчя Котляревського забороною української мови. Департамент освіти і школа №7 кажуть батькові, Світличному Олександру, (та ще 40 учням школи), що не можуть забезпечити його дитині навчання українською, і посилаються при цьому на Закон Ківалова-Колісниченка !!! Але, скоро буде 2 роки як цей закон втратив чинність!

Сьогодні 250 років Котляревському. «Енеїда» прозвучала на повний голос українською мовою, хоча цієї мови «нє било, нєт, і бить нє можєт» згідно з Валуєвським циркуляром, згідно з Емським указом про заборону всього українського. Та хіба лише ці заборони були.

Пройшло 250 років – нічого не змінилося. Хіба що формулювання.

Стратегічний об’єкт – школа.

Генеральна прокуратуро! Пане Генеральний прокуроре Руслане Рябошапко! Пропоную відзначити 250- річчя Котляревського відкриттям кримінального провадження до посадовців Чорноморська. Яким законом вони керуються?

З боями в 7 школі вдалося з шести перших класів набрати три класи українською мовою. Але що робити тим учням українських батьків, які навчаються не в першому класі, і які написали заяви на навчання українською?

Чому їх примушують вчитися російською, а не державною мовою?

Згідно з законом про освіту ст.7 Навчання мовою меншин забезпечується НАЦІОНАЛЬНИМ МЕНШИНАМ. При чому тут УКРАЇНЦІ? Що це за примусове навчання російською? Вони що в концтаборі?

Скільки буде продовжуватися ця дискримінація?

Для довідки. До Чорноморської міської Ради відноситься 11 шкіл. У самому місті Чорноморську 7 шкіл. У більшості з них (4 школи) відбувається примусове навчання українців російською мовою. При цьому департамент і школи пишуть красиві листи. Суть їх одна: в українській мові – ОТКАЗАТЬ!

250 років Котляревському. Усі народи давно для себе повирішували мовне питання. Українці ще 250 років вирішуватимуть.

Лариса Ніцой

і