На Донбасі є дві категорії найманців, про них Україна має говорити на «нормандських зустрічах»

мах

Участь іноземних громадян у військовому конфлікті на Сході України фактично підкреслює той факт, що ми стикнулися з фактом зовнішньої агресії, ба більше — міжнародного тероризму. Саме на цьому мала б акцентувати українська сторона, зокрема на зустрічах «в нормандському форматі» і в роботі Тристоронньої контактної групи у Мінську.

На Донбасі зараз є дві категорії найманців. Причому незважаючи на національну приналежність чи географію найманства. Перша категорія — це люди, які знаходяться там безпосередньо через ідеологічні наміри, причому це представники як правих, так і лівих партій. Друга категорія  — це ті, хто воює винятково за матеріальну винагороду. Це переважно професійні військові, професійні найманці, які мають конкретний досвід ведення диверсійної війни, які проходили вишколи на території Російської Федерації та Республіки Казахстан. Це дуже важливий момент. Така людина може отримувати до 1500 тисяч доларів на місяць. Все залежить від його професійного досвіду і безпосередньої участі в бойових діях.

Участь іноземних громадян у військовому конфлікті на Сході України фактично підкреслює той факт, що Україна стикнулася (попри намаганнями РФ привести цей конфлікт у суто внутрішній громадянський) з фактом зовнішньої агресії, ба більше —  міжнародного тероризму. Більшість тих організацій, які воюють на Донбасі, вважаються терористичними. От на чому мала б грати українська сторона. Навіть на зустрічах «в нормандському форматі» і в роботі Тристоронньої контактної групи у Мінську. На жаль, ці теми не піднімаються.

Нагадаю, що міжнародні організації дали невтішний висновок щодо діяльності української влади щодо протидії найманства на окупованих територіях.

Тобто, була чітка оцінка, що українська влада не займається фіксацією, а головне —  подальшою передачею матеріалів для порушення кримінальних проваджень безпосередньо на територіях країн Європи, громадян цих країн. Є поодинокі випадки притягнення до кримінальної відповідальності громадян Польші, Великобританії, США, Чехії, Італії та Іспанії. Але якщо брати із загалу, то це капля в морі.

Нагадаю, що російські найманці на окупованих територіях Донбасу шантажують своїх командирів через зменшення грошових виплат у зв’язку з припиненням бойових дій, про це повідомляє пресслужба Міноборони. Також у відомстві стверджують, що через низькі морально-психологічні якості осіб зазначеної категорії, у підрозділах окупантів продовжує знижуватись рівень військової дисципліни та зростає кількість правопорушень і кримінальних злочинів. Значних масштабів набули торгівля зброєю і боєприпасами, пально-мастильними матеріалами та військовим майном.

і

Автор Дмитро Снєгирьов 1209 Articles
співголова ГІ "Права Справа"