Російське громадянство для українців: загроза є

мах

Російський уряд схвалив зміни до закону про громадянство, згідно з яким громадяни України та Білорусі на підставі заяви можуть бути визнані носіями російської мови без співбесіди та іспиту.

Фактично це продовження політики РФ щодо рос-паспортизації жителів України. Нагадаю, що 24 квітня президент Росії Володимир Путін підписав указ, згідно з яким спрощується процедура отримання російського громадянства для жителів окремих районів Донецької і Луганської областей (ОРДЛО – тимчасово окупована частина Донбасу, підконтрольна Кремлю). Із 3 травня відповідальні органи РФ почали приймати відповідні заяви.

Також звертаю увагу, що нещодавно РФ прийняла рішення про значне збільшення фінансування тимчасових міграційних відділів, які розташовані на українсько-російському кордоні і займаються видачею російських паспортів жителям непідконтрольної частини Донбасу і не тільки.

Фінансування збільшили в 11 разів – до 1,1 мільярда рублів, тоді як раніше було близько 100 мільйонів. У планах РФ видати до 2021 року 400 тисяч своїх паспортів жителям України. І чергове рішення про спрощене отримання росгромадянства – наступний крок у цьому напрямку. Йде реалізація абхазько-осетинського сценарію, коли наявність на територіях невизнаних «республік» громадян РФ використовується як юридичний привід для безпосереднього втручання (у тому числі військового) у внутрішні справи іншої країни.

На даний момент мова йде про Україну та Білорусь. І навряд чи випадково це рішення російської влади з’явилося після зустрічі Зеленського з Лукашенком, під час якої білоруський президент запевнив, що його країна, незважаючи на зближення з Росією, не буде використовуватися як плацдарм для військового вторгнення на територію України.

 

і

Автор Дмитро Снєгирьов 1209 Articles
співголова ГІ "Права Справа"