Як не дивно, центр Відня видався надзвичайно зручним і достатньо доступним

мах

Як не дивно, центр Відня видався надзвичайно зручним і достатньо доступним у співставленні ціни до якості для довгострокової оренди квартири.

У цієї його особливості є цікава історія. Але поки що спробую надати приклад.

На перших фото- прекрасна оновлена, з паркетною підлогою і високими стелями, після ремонту, 2-кімнатна 73 м² квартира в будинку у стилі міщанського романтизму (Бідермаєр), яка коштувстиме всього € 850 на місяць. І це в 6-му районі (Маріахільф), 2 хвилини до вулиці Маріахілфер, 5 хвилинах до імперського центру Відня- площі Марії Терезії, 2 хвилини до одної гілки метро (U3), 6 — до іншої (U4). В квартирі кухня обладнана технікою, електронною плитою, посудомийною машиною, холодильником, вітальня, спальня, ванна кімната, туалет та комора. Часто є ще й підвальне приміщення.

У Києві за ці гроші ви знімете щось подібне? Ні, звичайно. Ось чому, серед іншого, Відень постійно визнається найкращим для життя містом у світі.

Відповідь комплексна, одна з причин- 2/3 будинків Відня це той самий старий фонд, суперові будинки 18- початку 20 ст.

Все почалося 25 грудня 1857 року віденці отримали абсолютно несподіваний різдвяний подарунок від свого 27-річного імператора Франца Йосипа, про який повідомляла офіційна газета «Вінер-Цайтунг» у зверненні імператора «Це моя воля!».

Він постановив знести багатовікові міські стіни навколо імперського центру міста (1 район), оскільки військові технології вже давно зробили їх безглуздими.

Результатом появи купи дешевих будматеріалів плюс індустріалізації і свободи став дикий будівельний бум, який підживлювала велика імміграція у Відень людей з усієї імперії, включаючи Галичину, Буковині і Людомерію. Нагадаю, з початку 1864 року у Відень з України можна було дістатися поїздом, продавши 4 вівці.

Усі, хто мав чин та ім’я в імператорському місті, мусив тут будувати. Крім того, до справи підключилися нові капіталісти і євреї- емігранти, що населяли цілий район.

Так і народилося з шаленою швидкістю справжнє диво світу.

Там, де стояла стіна, була прокладена найближча до імперського центру кільцева дорога- Рінгштрассе. Далі є ще одна- Гюртель, тому в т.ч. у Відні нема закоркованого руху.

За Рінгштрассе вздовж кільця і будувалися у напрямку Гюртель житлові палаци, квартири для вищого класу з усіма зручностями того часу.

Тепер тут живуть лікарі, інженери, бізнесмени, студенти, знімаючи квартири на кілька осіб вскладчину.

Фактично, між Рінгштрассе і Гюртель і розмістилися найкращі райони (2- 6-й) шикардосного житла, сотні красивих старих будинків, парків, тощо.

Епоха, в яку будівельна лихоманка захопила всіх заможних, увійшла в історію як «Gründerzeit», про що теж треба розповісти.

Будівельники, значною мірою єврейські службовці та банкіри, найняли кращих архітекторів свого часу і всесвітньо відомих будівельників (Гансен, Шмідт, Август Сікард фон Сікардсбург та Едуард ван дер Нюлл, Семпер, Хасенауер, Герман Гельмер та Фердинанд Фелнер (Helmer & Fellner стали майже «торговою маркою». Ось витвори цієї архітектурної майстерні у Львові і Франківську https://uk.m.wikipedia.org/…/%D0%91%D1%8E%D1%80%D0%BE_%D0%A… ) , а тут- славетна наша Одеська опера і театр в Чернівцях http://archodessa.com/…/opera-theatre-history-gelmer-felne…/

Саме тому найкращі, на мій погляд, квартири у Відні, які ви можете орендувати на довгий термін (кілька років) вам обов’язково запропонують підкресливши, що це справжній Gründerzeithäuser [грюндерзайтхаусер].

Що це означає?

Більшість українців, які вже відвідали Австрію, нічого не чули про період в історії мистецтва цієї країни який називають Gründerzeit [Грюндерзайт] і не знають, що він наприклад нашої архітектурної перлини Львова стосується не менше, ніж Відня, Лінца чи Зальцбурга.

Всі мабуть запитували себе, «чому такою привабливою є наша архітектурна перлина Львів?».

Відповідь та сама- Львів пережив розквіт того часу у складі Австо-Угорської імперії.
Gründerzeit виник після революції 1848 р. на економічному бумі як у Німецькому Рейху так і в Австро-Угорщині

Бум ініціювали приватні житлові компанії в обох країнах. Він датується з початку індустріалізації 1850 р. і до краху фондового ринку 1873 р. у Відні.

Це був час небаченого до і після того економічного дива.

Багаті буржуа замовляють будівлі в стилі історизму, що ґрунтується на імітації архітектурних стилів старих епох- романського відродження , готики , ренесансу, барокко, тобто усіх стилів аж до модерну. Хоча домінуючим у Відні є бароковий, це очевидно.

Тисячі емігрантів, в т.ч. з України, переїхали з середини 19 ст. до Відня, який став 7-м за величиною мегаполісом у світі того часу.
Передмістя зносять і будують шикарні квартали

Ви можете легко розпізнати будівлі часів Gründerzeit , з 4-6 поверхами, пишно прикрашеними фасадами, фігурами, портиками, розкішною ліпниною, декорамивними смужками (бровами) над вікнами.
Щоб потрапити на перший поверх доведеться піднятися на один чи навіть кілька поверхів. Будинок матиме верхній напівповерх (антресолі ) і чисте вимуруване з цегли підвальне приміщення

Всі хитрощі будівельників мають на меті побудувати вищі будинки і все ж залишитисяся в законодавчих обмеженнях будівельного кодексу щодо поверховості.

Досить просто прогулятися містом, майже все місто складається з них. Від Рінгштрассе до Гюртель- найвеличніші палаци колишньох заможної буржуазії, ратуша, опера і парламент вільгельмінського періоду.
Період історизму в архітектурі Австрії ширший за Gründerzeitstil (1850-1873), триває з 1850 року до Першої світової війни (1914), хоча кінець історизму починається з модерну приблизно в 1895 р.

Починаючи з архітектурної реформи, після 1900 р. У Відні будуються менш витончені » функціоналістичні » або » конструктивістські » будівлі, без орнаментики. Сьогодні така нова об’єктивність не вражає.

В країнах, які беруть участь у Першій світовій війні лише наприкінці (США), або не беруть взагалі (Іспанія), відродження історизму навпаки лише починається.

Після заснування Німецької імперії (1871) в Німеччині, не в останню чергу за рахунок французьких репарацій, відбувається те саме.

Криза після краху на фондовому ринку Відня в Німеччині була м’якшою.

Отже, термін Gründerzeit відноситься лише до фази підйому економіки, в якій найкрасивіші будинки і квартири в них, але використовується в архітектурному розумінні і протягом періоду після 1873 року і часто до 1914-го.

В Австрії у цей період середні класи захопив культурне лідерство і воно поширилося в Центральній Європі. Скрізь майже індустріалізація поставила естетично нові завдання, особливо в області архітектури і ремеслах, але не в ліберальному Відні.

Тому ми його сьогодні бачимо таким, яким він був 150 років назад, вичурним і комфортним.

І останнє. У Відні більшість місцевих жителів- австрійців, може 3/4, не купують житло, вони його винаймають.

Volodimir Bondal

і