Не закликайте виборців «услишать Донбас». Вас не почують.

мах

Кандидатам у Президенти. Не закликайте виборців «услишать Донбас». Вас не почують.

У ставленні до вирішення питання окупованих територій стала картина. Лише чверть українців продовжують вважати, що ОРДЛО варто наділити особливими правами. Тільки б вони повернулися до України. Іншими словами, лише кожен четвертий українець налаштований «услишать Донбас». Майже дві третини українців традиційно висловлюються за те, щоб не йти на жодні поступки Росії і її маріонеткам з так званих «днр» і «лнр». Сумарно це понад 60% тих, хто або за відновлення територіальної цілісності України силою, або за визнання на невизначений час цієї території тимчасово окупованою, або за те, щоб назавжди «відрізати цю гангрену».

Цікавішою є гістограма з розподілом настроїв серед виборців різних кандидатів у Президенти. Співвідношення здорової частини української нації і колаборантів приблизно однакова у всіх фаворитів президентських рейтингів. Навіть серед виборців «регіонала» Бойка 51% тих, хто вважає, що ОРДЛО треба відвоювати, забути про них до кращих часів або забути про них назавжди.

Звернуть увагу на розподіл думок в таборі виборців Порошенка. Майже кожен другий з них за силовий сценарій і ще третина за те, щоб на невизначений час або назавжди відпустити окупований Донбас у «незалежне» плавання. А тепер уявіть собі потенційний електорат Порошенка. Понад 80% цих людей в принципі за жодних обставин не сприймають положень «Мінських домовленостей». Президент, водночас, продовжує наполягати, що інших пропозицій у нього нема. Це одна з відповідей на запитання, чому рейтинг Порошенка продовжує падати. Не можна парити виборцю того, чого він ніколи не купить.

Ця соціологія хороший привід подумати для усіх інших учасників виборчої кампанії.

Михайло Басараб

і