Нікому захистити права україномовного туриста в Європі?

мах

Хто захистить права україномовного українського туриста в Європі? Як виявилося, ніхто! Нікому! На жаль!

Ми спробували вивчити проблему, знайти вирішення і зацікавити високих державних мужів. Несподівано, вийшло досить симпатичне журналістське розслідування, яке, сподіваємося, зрушить ситуацію!

Але, спершу невелика самоцитата з сайту «Музеї України»:

«Всі буклети, карти, путівники в Європі — місцевою, англійською, а для нас російською. Є китайська, японська, німецька, чеська… Українська мова фактично відсутня в туристичному бізнесі Європи! Бачив це у Литві, Латвії, Естонії, Фінляндії, Швеції!

Почав говорити в Латвії і Литві з співробітниками туристично-інформаційних центрів, де роздають безкоштовні карти. Виявляється, в кінці року вони формують замовлення на друк карт тими мовами, на які є заявки зацікавлених країн. України серед них нема! Те саме і з сайтами…

Хто повинен опікуватися просуванням українського туризму за кордоном, дбати про україномовне інформаційне забезпечення? Захищати інтереси громадян України?

Зрозуміло, МЗС і Посольства. А в реаліях — виходить лише маленький Департамент туризму та курортів Міністерства економічного розвитку і торгівлі України!

А якщо спробувати згуртуватися з тим же Департаментом, залучити громадськість, МЗС, парламент, Уряд, діаспору і спробувати спільно вплинути на державних регуляторів туризму Європи — ЧАС випускати буклети українською і українізувати сайти для туристів з України!»

Журнал «Музеї України» звернувся з відкритим листом до Уряду, вірніше до

Першого Віце-прем’єр-міністра України — Міністра економічного розвитку і торгівлі України

Кубіва С.І.:

Хочемо привернути Вашу увагу до захисту прав українських туристів у світі, перш за все в країнах ЄС! Сотні тисяч українських громадян, отримавши біометричні паспорти, виїздять на відпочинок до Європи та інші регіони світу.

Однак, відразу стикаються з фактами дискримінації за мовною ознакою! Практично всі безкоштовні карти, буклети, путівники, сайти туристичних організацій, музеїв — підтримуються мовою країни перебування, англійською і російською! Те саме і з гідами! Українська мова чомусь майже не присутня у туристичній сфері країн ЄС!

Цю ситуацію варто негайно виправити!

Просимо Вас ініціювати створення робочої групи за участі відповідних структур і спеціалістів, яка б вивчила ситуацію, напрацювавши відповідні рекомендації і чіткий план дій. Який варто реалізувати.

Ніщо не заважає Вам, як високоповажному керівнику Уряду, що відповідальний за туризм, вже зараз особисто звернутися з листом до структур, відповідальних за туризм у Європейському Союзі з проханням передбачити друк безкоштовних карт, буклетів, путівників українською мовою для громадян нашої держави! Те саме і з україномовними сторінками туристичних і музейних сайтів!»

http://www.museum-ukraine.info/?p=4423

Варто щиро відзначити співробітників прес-служби Мінекономрозвитку, які з повагою ставляться до листів журналістів, залучають спеціалістів Міністерства і оперативно дають вичерпну відповідь. Як і цього разу.

«Доброго дня! У відповідь на ваш запит від 12.07.2018, повідомляємо наступне.

Згідно з Положенням про Державний комітет телебачення і радіомовлення України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 13.08.2014 № 341, Держкомтелерадіо є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у інформаційній та видавничій сфері.

Крім того, поширення за кордоном інформації про Україну, підготовка та розповсюдження відповідної інформаційної продукції належить до компетенції МЗС України та Мінінформполітики (закордонне мовлення).

Зі свого боку Мінекономрозвитку розповсюджує інформаційні матеріали на туристичних виставкових заходах:

  Календар подій у сфері туризму на 2018 рік;

  Брошури про туристичні можливості України;

  Туристичні карти України.

Матеріали розповсюджуються українською та англійською мовами.

З повагою, прес-служба

Міністерства економічного розвитку і торгівлі України».

Як ми і підозрювали, поширення безкоштовних туристичних карт, буклетів, путівників УКРАЇНСЬКОЮ мовою в Європі, ніхто не лобіює на державному рівні! І чітка відповідь прес-служби Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, у складі якого діє Департамент туризму, це лише підтвердила.

То чи не час зібрати представників поважних структур, а саме:  Державний комітет телебачення і радіомовлення України, МЗС України та Мінінформполітики, туристів Мінекономрозвитку під керівництвом очільника Уряду чи хоча б того ж Степана Кубіва, осмислити проблему і врешті офіційно комусь доручити звернутися до державних туристичних органів ЄС з проханням видавати безкоштовні карти і путівники українською мовою?

Це дуже складна проблема? Що, ніхто не може осягнути і вирішити?

8,8 мільйонів українців отримали біометричні закордонні паспорти! Практично всі поїхали у Європу! Більшість, як туристи! Це колосальний ринок для туристичної галузі ЄС!

Туристів з України час поважати! Відповідно, забезпечувати їх безкоштовною туристичною поліграфічною продукцією!

Сподіваємося і урядовці, і парламентарі, які є чи не найактивнішими мандрівниками, просунуть українську мову в турбізнес ЄС!

Очікуємо результатів!

Віктор Тригуб, редактор журналу «Музеї України», Почесний працівник туризму України

 

і