ПОКАРАТИ ЄВРОПУ І ВІДВЕРНУТИ УВАГУ СВІТУ: ЧОМУ ВИНИКЛА КРИЗА НА КОРДОНІ БІЛОРУСІ ТА ПОЛЬЩІ І ДО ЧОГО ГОТУВАТИСЬ УКРАЇНІ

мах

Кілька днів він провів у польському містечку Білосток за 50 кілометрів від кордону з Білоруссю

Міграційна криза прийшла, звідки не чекали. Натовпи біженців із країн Близького Сходу спершу йшли колонами до кордону Білорусі та Польщі, тепер отаборилися просто у прикордонній зоні і чекають на вирішення їхньої долі. Вони прагнуть отримати політичний притулок у Євросоюзі.

У ніч на 10 листопада дві великі групи мігрантів прорвалися на польську територію, але їх уже затримали. У ЄС не поспішають їх приймати, а білоруси лише сприяють, аби мігранти організованими потоками їхали до їхнього кордону з європейською країною.У Німеччині пропонують уже розібратися з мігрантами за допомогою України. Ангела Меркель пробує заспокоїти режим Лукашенка через Путіна.

Стежить за цими процесами німецький політичний оглядач, кореспондент Frankfurter Allgemeine Zeitung Герхард Гнаук, який зараз живе у Варшаві. Кілька днів він провів у польському містечку Білосток за 50 кілометрів від кордону з Білоруссю і розповів нам про те, який вигляд міграційна криза має зблизька.

ГЕРХАРДЕ, ЩО ВИ ПОБАЧИЛИ НА КОРДОНІ І НАСКІЛЬКИ ТАМ ВЕЛИКЕ СПІВВІДНОШЕННЯ МІГРАНТІВ ТА ПОЛЬСЬКИХ ПРИКОРДОННИКІВ?

Так, я буквально днями повернувся з цього прикордонного регіону, був там тричі за останній тиждень. На прямій прикордонній лінії польська влада фіксує 2-4 тисячі людей, водночас по всі Білорусі їх може бути 10-15 тисяч. Але ці дані можуть бути неповними. Мігранти і далі прибувають.

Цим 15 тисячам біженців протистоянь майже 15 тисяч польських військових, прикордонників вздовж кордону у приблизно 300 км, але здебільшого на півночі. Південніше пройти складніше, там є річка Буг і суцільні ліси. Пункт пропуску «Кузниця-Брузги» Польща зі свого боку закрила 9 листопада. Саме там у понеділок йшла колона мігрантів по автодорозі. Тепер частина цих людей ночує там, просто у наметах. Я не чув, щоб вони отримували гроші. Я говорив із деякими з них, це вихідці з Іраку та Сирії.

ЧОМУ ЦЕ ВІДБУВАЄТЬСЯ САМЕ ЗАРАЗ? БУКВАЛЬНО ЗА ОДИН ТИЖДЕНЬ ЛИСТОПАДА МИ ПОБАЧИЛИ ЗАГОСТРЕННЯ ЦІЄЇ СИТУАЦІЇ ВІД КОЛОНИ БІЖЕНЦІВ ДО ЗІТКНЕННЯ НА КОРДОНАХ. ЧОМУ САМЕ ЗАРАЗ ЦЯ СИТУАЦІЯ ФАКТИЧНО ВИБУХНУЛА?

Це все почалося насправді ще на початку літа в Литві. 4 тисячі мігрантів увійшли в Литву і подали прохання про політичний притулок, вони їх приймали, вони досі там сидять. Більшість не отримує притулку і їх висилатимуть назад. Коли це перейшло на Польщу, уже було видно, про що мовиться. Литва у серпні почала висилати, блокувати мігрантів назад у Білорусь. Польща зараз із цього вже й почала. В обох державах зараз надзвичайний стан, будують новий колючий дріт, Польща уже 150 км поставила. І обидві держави планують будувати стіну, але це триватиме кілька місяців. Це все відповідь Заходу за санкції, за солідарність з білоруською опозицією, послаблення Заходу, спроба розсварити країни ЄС між собою.

Увесь цей процес почався не зараз і не тут, а ще влітку з Литви. Литовці порахували, що ці люди їдуть до Європи з 40 держав Близького Сходу, це і курди, і іракці, і сирійці та інші. Їх не змусили приїхати, вони здебільшого приїхали самі з надією, що якщо інші земляки так потрапили, то і в них буде така можливість. І схоже, хтось серед них поширював інформацію, що нібито кордони відкриті, потрапити буде легко.

Герхард Гнаук
Герхард Гнаук5 канал

Білоруська влада, навіть турагенції за фінансової участі одного з синів Лукашенка організували доїзд дуже швидко. Людей із Міська почали організовано звозити на кордон. Сирієць, з яким мені вдалося поговорити, розповідав, як під’їхала вантажівка білоруської армії і до неї зайшло 30 людей саме з-поміж біженців. Їх повезли до пункту пропуску, адже так просто не доберешся. З Мінська до кордну їхати далеко – це майже 300 км, пішки таку відстань не пройдеш.

Тому, схоже, білоруси роблять усе можливе, аби цю процедуру організувати. Але найгірше те, що оскільки ці люди вже у прикордонній смузі, білоруські прикордонники їм кричать: «Go to Poland! Або ти помреш тут у Білорусі, або ти йдеш до Польщі». Ціна цього виживання жахлива. Там на кордоні колючий дріт, польські прикордонники розпилюють сльозогінний газ, вони їх не пропустять, а білоруські прикордонники з цього боку ще й б’ють мігрантів.

У ПОЛЬЩІ РОЗУМІЮТЬ, ЩО ЦЕЙ «ГІБРИДНИЙ ТИСК» НА ЄС ЗА ДОПОМОГОЮ ПОТОКУ МІГРАНТІВ ПРИДУМАЛИ У КРЕМІ. ПОЛЬСЬКИЙ ПРЕМ’ЄР-МІНІСТР МАТЕУШ МОРАВЕЦЬКИЙ ЗАЯВИВ, ЩО ОРГАНІЗАТОРОМ ЦЬОГО «НАПАДУ» Є ПРЕЗИДЕНТ ПУТІН. НАВІЩО ЙОМУ ЦЕ ПОТРІБНО?

Лукашенко ніколи за 26 років ніколи не був настільки залежним від Путіна, як зараз. Можливо, Путін своїм способом сказав йому, мовляв, давай роби проблеми своїм сусідам, спробуй принаймні. Він зараз максимально залежний від Путіна – і в політичному, і у фінансовому плані, а тому відробляє цю вказівку.

Я бачу в цьому три причини. Сам Лукашенко ображено казав, ще починаючи з весни, що, мовляв, Євросоюз підтримує нашу опозицію, ввів санкції проти нашого режиму, і взагалі Захід знахабнів, і ми будемо їх карати. Але є ще одна імовірна ціль – дестабілізувати «неулюблену сусідку» Польщу, проти якої білоруське телебачення зараз нагнітає страшну пропаганду, а ще посварити між собою європейські країни.

Переклад допису у твіттері: на державному білоруському телебаченні звинувачують Польщу в «геноциді» мігрантів і наводять пряму мову нібито біженця, який чистою російською мовою підтверджує ці звинувачення.

Ще є третя причина, але це поки припущення. Звідки саме зараз такий галас? Можливо, Росія планує якісь інші дії в іншому регіоні світу, до прикладу, проти України. І це трохи прикрити і відвернути увагу, вони починають виставу для прикриття на кордоні з Польщею.

У ЄС ШУКАЮТЬ ШЛЯХИ РОЗВ’ЯЗАННЯ СИТУАЦІЇ. 10 ЛИСТОПАДА ДЕПУТАТ БУНДЕСТАГУ ВІД СОЦІАЛ-ДЕМОКРАТИЧНОЇ ПАРТІЇ НІМЕЧЧИНИ НІЛЬС ШМІДТ ЗАПРОПОНУВАВ ЗАЛУЧИТИ УКРАЇНУ. З ЙОГО СЛІВ, З УКРАЇНСЬКОЮ ВЛАДОЮ МОЖНА БУЛО Б ДОМОВИТИСЯ ПРО РОЗМІЩЕННЯ БІЖЕНЦІВ ДОТИ, ДОКИ ЙДЕ РОЗГЛЯД ЇХНЬОЇ ЗАЯВКИ ПРО НАДАННЯ ПРИТУЛКУ В ЄВРОСОЮЗІ. ЯК ВИ ПОЯСНИТЕ ТАКУ ІДЕЮ? ЧОМУ НІМЕЦЬКИЙ ДЕПУТАТ РАПТОМ ЗГАДАВ ПРО УКРАЇНУ У КОНТЕКСТІ ЦІЄЇ МІГРАЦІЙНОЇ КРИЗИ?

Цей депутат Нільс Шмідт – ще й речник із питань зовнішньої політики фракції Соціал-демократів. Так, він озвучив, що є такі роздуми: зробити це з допомогою України. Звісно, питання не в тому, щоб іракців та сирійців назавжди лишити в Україні, мовиться не про це. Шмідт пропонує потримати їх певний час, поки вони чекають на обробку своїх документів та запитів про надання політичного притулку, який більша частина з них усе одно не отримає. Але розмістити цих людей німецький депутат пропонує поблизу ЄС, але не безпосередньо на його території, щоб не давати їм жодних хибних гарантій, що вони таки потраплять у Євросоюз.

Звісно, це дивна ідея, на перший погляд, але якщо підійти до неї з фантазією, і якщо Україна хоче показати, що вона готова в короткий термін допомогти ЄС убезпечити себе, розмістити у себе цих біженців бодай ненадовго, це могло б бути навіть проєктом співробітництва України та Євросоюзу.

Член білоруської опозиції у місті Білосток Євгеній Ваппа (головний редактор білоруських ЗМІ «Ніва» и радио «Рацыя» у польському місті Білосток – ред.) сказав мені так: «Подивіться на мапу. Якщо Польща не пустить, там ще є Україна, і можливо, білоруські силовики будуть возити мігрантів туди і викидати їх у лісах, гнати їх у бік України, аби вони вже звідти намагалися потрапити до ЄС». Але це все ж найгірший варіант розвитку подій що для України, що для мігрантів.

Ситуація досить загрозлива, і в Україні навіть посилили охорону кордону. Через скупчення мігрантів на білорусько-польській межі Рада національної безпеки та оборони терміново збиралася на засідання. Єгерська бригада ЗСУ, яка базується на кордоні з Білоруссю, заявила про готовність відбивати провокації диверсійно-розвідувальних груп під виглядом мігрантів.

Польський прем’єр Матеуш Моравецький під час виступу у Сеймі 9 листопада прямим текстом попередив, що міграційний потік може пройти і через Україну.

ЧИ ВАРТО УКРАЇНІ ПЕРЕЙМАТИСЯ ПИТАННЯМ ЗАХИСТУ КОРДОНУ? І НАСКІЛЬКИ ВИ БАЧИТЕ ГОТОВНІСТЬ ЦИХ МІГРАНТІВ ЇХАТИ ДО БІЛОРУСЬКО-УКРАЇНСЬКОГО КОРДОНУ І ЗВІДТИ ЧЕРЕЗ ТЕРИТОРІЮ НАШОЇ ДЕРЖАВИ НАМАГАТИСЯ ПОТРАПИТИ В ЄВРОПУ?

Це велика відстань, там є річка Бук, є гори Бещади і Карпати, тому чисто географічно це буде не просто. Урешті-решт якщо ці мігранти змучені, втомлені, польські чиновники уже відправили їх назад, а білоруські ще й б’ють їх, з їхніх же розповідей. Чи повірять вони вмовлянням, що український кордон відкритий? Навряд чи.

Рада безпеки ООН займається цією темою. Ангела Меркель уже в статусі виконувачки обов’язків канцлера двічі подзвонила Володимиру Путіну із закликом не використовувати мігрантів як інструмент гібридного тиску на ЄС, напруга росте.

Тому чи піде Лукашенко на такий крок відправити цих нещасних людей ще й до України? Але з іншого боку йде зима, і їхню долю доведеться вирішувати усім спільно – і білорусам, і європейцям.

Марія Писаренко, «5 канал»

Як повідомляв 5.UA, режим Лукашенка в Білорусі штучно спричинив міграційну кризу на кордонах з Євросоюзом. Уранці 8 листопада у Білорусі до кордону з Польщею вирушила величезна колона мігрантів. Дві великі групи мігрантів прорвали паркани і потрапили до Польщі з території Білорусі.

Водночас заступник голови МВС Євген Єнін заявив, що Україна повністю контролює ситуацію на своєму кордоні з Білоруссю. Наразі прикордонники посилюють захист та готові до можливих провокацій.

Раніше Литва і Латвія, а також Польща та Естонія звинуватили владу Білорусі у використанні нелегальних мігрантів як зброї в так званій гібридній війні проти ЄС. Вільнюс, Рига, Варшава і Таллінн закликали ООН вжити заходів щодо білоруського керівництва через заохочення іноземців до незаконного перетину кордонів Євросоюзу. На кордоні Польщі та Білорусі вже загинули кілька мігрантів.

Варто додати, раніше Олександр Лукашенко заявив, що на території Білорусі можуть бути негайно розміщені всі збройні сили Російської Федерації з усіма видами озброєнь, якщо це буде потрібно для безпеки країни. Він мав намір розмістити на кордоні Білорусі з Україною зенітно-ракетні комплекси C 400.

і