Вперше, під час масштабного офіційного свята з даху Музичної Академії лунала… музика

мах

Всі звикли, що на даху Київської Консерваторії під час свят сидять снайпери. Особливо, на День Незалежності. Та і під час драматичних подій Революції Гідності, саме з верхніх поверхів будівлі Музичної Академії, стріляли “невідомі снайпери”…

Нарешті, замість суворих чоловіків з гвинтівками, дах Національної музичної академії ім. П. І. Чайковського зайняли ті, хто сприймається більш органічно – співаки, музиканти, відеооператори…

Вперше, під час масштабного офіційного свята з даху Музичної Академії лунала… музика. І це стало головною сенсацією заходу.

Зрозуміло, є чимало негативних рецензій про новий формат Дня Незалежності. Є ті, що підтримали лише неформальний Марш ветеранів. Комусь сподобалася сцена з діточками…

Але, варто оцінювати комплексно: вперше вдалося в рамках одного святкування  об`єднати офіційну виставу нової влади і фактично опозиційний захід громадян, не дуже добре налаштованих до новообраної команди Президента В.Зеленського. І до честі організаторів варто визнати – все пройшло на найвищому рівні, а головне – мирно! Обидва табори залишилися задоволеними, обмежившись традиційною критикою, а не пострілами і вибухами… В ситуації, коли частина країни окупована Росією, а в Донбасі триває повноцінна війна на ділянці фронту в 800 кілометрів, це знаково. Навіть унікально!

Можливо це і є ознакою мудрості народу?

Знаково, що якраз у ці дні, вперше за 60 років, розпочався масштабний ремонт даху Консерваторії, що стало можливим після успішних переговорів ректора НМАУ Максима Тимошенка з китайськими партнерами, з якими реалізується кілька масштабних проектів.

-В День народження нашої неньки України на Майдані Незалежності вперше прозвучало унікальне та креативне виконання державного гімну. Вперше на даху консерваторії ніжно звучали арфи та співала Тіна Кароль. На роялі грав наш геніальний викладач Мирослав Скорик. З ним грали та співали найталановитіші викладачі, студенти та випускники Національної музичної академії ім. П. І. Чайковського такі як Анжеліна Швачка, Євген Орлов та багато інших . Гордий за нашу консерваторію, пишаюсь нашими викладачами, випускниками та студентами! Ви-найкращі! – написав у ФБ ректор Національної музичної академії ім. П. І. Чайковського Максим Тимошенко.

-Наша консерваторія – в центрі уваги всієї країни! Це дуже важливо і символічно – виконання гімну України на Даху Храму Мистецтва. Ми маємо бути законодавством культури, вершиною естетики, красою світогляду народу, його Душею! – зауважила бандуристка, викладач НМАУ Галина Савчук.

У захопленні і студенти Конси, які емоційно обговорюють музичну акцію. Сподіваються, що після такої суспільної уваги до ремонту долучиться і держава…

-Думаю, наш фасад, що є одним з символів Майдану та і дах, режисери масових акцій будуть використовувати і в майбутньому. – зауважив ректор НМАУ Максим Тимошенко, – Але, прошу розуміти і нас – вперше вдалося розпочати такий масштабний ремонт, завдяки підтримці наших партнерів з КНР. Поки що маємо потріскані стіни, дах, що протікає, вогкі, холодні аудиторії з грибком… Тому, певний період, під час проведення ремонтних робіт, будуть якісь незручності і обмеження. А вже тоді, коли представимо оновлену, відремонтовану Консерваторію, презентуємо і нові можливості! Нині для нас головне – ремонт!

Щоб там не писали, святкування саме цього Дня Незалежності вже в історії…

Ростислав Тригуб, сайт “Музика України”

https://m.youtube.com/watch?feature=share&v=eb-hLTe2XLg

і