Про Жанр НЮ як мистецтво

мах

Жанр НЮ (з французької “ню” — оголений) — це вид образотворчого мистецтва, лейб мотивом якого є оголене тіло, здебільшого — жіноче. Це зовсім не новий стиль, адже зображення нагої натури було присутнє ще з давніх-давен у творчості різноманітних художників, зокрема, в епоху Відродження цей стиль набуває особливої популярності.

Трішки історії

Перші знімки жанру НЮ датовані ще з середини 19 ст. у Франції, які створювалися в студії з класичними декораціями — гобелени, античні скульптури, завіси, дзеркала — все це слугувало фоном для оголених фотосесій. Також, велика увага приділялася аксесуарам та дрібним деталям, які доповнювали тіло моделі, а саме — перла, хустки, пір’я, панчохи — створювали довершеність образу.

Упродовж періоду розвитку фотографії в стилі НЮ, весь час точилася суперечка над питанням — це мистецтво чи еротика? Сексуальна революція 60-х років минулого століття, остаточно розмежувала ці два поняття. Прогресування секс-індустрії дало зрозуміти де оголене тіло — це порнографія, а де — арт-об’єкт, адже мета таких фотографій суттєво відрізняється одна від одної.

Мета фотографії в стилі НЮ

Фото в жанрі НЮ через свою експресію часто акцентує увагу людей не лише на витонченності людського тіла та його неповторності, а й виступає символом беззахисності та цнотливості людської душі. Відсутність одягу допомагає побачити усю внутрішню красу особи, адже зовнішня оболонка отримує ті характеристики, якими її наповняють люди, чим самим приховує справжню сутність особистості.

Фото жінки. Жанр ню

Фото Генадія Клименка

Оголена пара

Фоторобота Роберта Мепплторпа

Жанр НЮ. Технічні моменти

Для того, щоб НЮ-фото стало дійсно мистецтвом — потрібно правильно організувати робочий процес. Такі фотографії можна робити як в професійній студії, так і в дома або на природі. Головне, щоб освітлення підкреслювало те, на чому фотограф хоче закцентувати увагу. Крім того, фон має відповідати задуму фотографії, а правильно підібрані пози моделі мають показати красу оголеного тіла. Також, наявність хорошої апаратури, а саме об’єктиву і спалаху — можуть полегшити процес фотосесії в стилі НЮ.
Щодо моделі, то до її вибору слід підійти з особливою відповідальністю, адже це може відобразитися на якості фотографії. Перш за все, мають бути довірливі, а то й дружні відносини між фотографом та НЮ-моделлю. Всі моменти співпраці, а також те, де використовуватимуться фотографії слід обговорити заздалегідь, щоб потім не виникало ніяких претензій.

Приклади фотографії жанру НЮ відомих фотографів

Отже, фото оголеної натури може викликати неоднозначні почуття — когось захоплювати, когось лякати, хтось може відчувати сором, гнів та зневагу, а хтось — цікавість, інтригу та повагу. -http://photography.in.ua/articles/nude/shho-take-zhanr-nyu/ Не можна точно передбачити подальший розвиток даного стилю, єдине що можна сказати точно, так це те, що жанр НЮ має велику історію розвитку, завдяки чому є багато фотографів, які спеціалізуються на такій фотографії і своїми фотороботами не залишать байдужим абсолютно нікого!

 

і