США: Росія не має можливості самостійно добудувати «Північний потік-2»

мах

Nord Stream 2

Росія зараз не має можливості самостійно добудувати газопровід «Північний потік-2», оскільки у неї немає необхідних для цього технологій.

Про це заявив в суботу, 15 лютого, на Мюнхенській конференції з безпеки міністр енергетики США Ден Бруйетт, повідомляє Bloomberg.

Будівництво «Північного потоку-2» з Росії до Німеччини по дну Балтійського моря було перерване у грудні минулого року – після того, як США ухвалили закон, що передбачає введення санкцій проти компаній, які займаються укладанням труб. Для того, щоб добудувати газопровід, необхідно укласти ще трохи більше ніж 100 кілометрів труб – це небагато в порівнянні із загальною протяжністю «Північного потоку-2». Представники російської влади, включаючи президента Володимира Путіна, говорили, що проєкт буде реалізований – до кінця 2020 або початку 2021 року.

Американський міністр, проте, сказав, що «це буде дуже довга затримка». «Я не думаю, що добудувати його так само просто, як говорити, що до його добудови залишилося зовсім небагато», – зауважив він. Бруйетт при цьому наголосив, що якщо Росія «що-небудь придумає» для добудови газопроводу, США розглянуть додаткові заходи. Німецькі ЗМІ раніше писали, що якщо будівництво «Північного потоку-2» відновиться, США можуть ввести додаткові санкції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Dagens Nyheter (Швеция): «Северный поток» — газовый проект, который плохо пахнет

Сполучені Штати виступають проти будівництва газопроводу, оскільки вважають, що він збільшить залежність Європи від Росії – як енергетичну, так і політичну. Сполучені Штати заявляють, що готові постачати в ЄС свій скраплений газ, а також вкладати гроші в європейську інфраструктуру. Держсекретар США Майк Помпео на тій же конференції в Мюнхені заявив, що Вашингтон виділить 1 мільярд доларів на розвиток енергетики в європейських країнах.

Німеччина раніше критикувала США за введені санкції, заявляючи, що, як і раніше, зацікавлена в реалізації проєкту «Північний потік-2».

У пресслужбі «Газпрому» на слова міністра енергетики США відповіли фразою «Ніколи не говори ніколи», повідомляє РБК. Раніше повідомлялося, що до будівництва газопроводу можуть залучити російське судно «Академік Черський». Воно, однак, потребує модернізації і перебуває зараз далеко від Балтики, в Тихому океані.

і