Новий Кабмін було призначено з порушенням Регламенту ВР і Конституції

мах

Новий уряд було призначено з порушенням процедури, що передбачена Регламентом Верховної Ради і Конституцією України.

Згідно зі статтею 114 Конституції України, президент подає, а Верховна Рада призначає прем’єр-міністра, міністра оборони та міністра закордонних справ.

Натомість, зазначив аналітик, перед тим, як затверджувати інших членів уряду, депутати повинні були обговорити й узгодити склад нового Кабміну.

Згідно з Основним Законом, члени Кабінету міністрів призначаються за поданням прем’єр-міністра. Президент вносить у Верховну Раду лише кандидатури прем’єр-міністра, міністра оборони і міністра закордонних справ.

Натомість 4 березня депутати призначили прем’єр-міністром Дениса Шмигаля і того ж дня було призначено членів нового уряду. І це при тому, що спочатку кандидатури слід було винести на розгляд депутатських фракцій, депутати мали задати питання, узгодити ці кандидатури і лише потім можна було виносити їх на затвердження коаліції, або у даному випадку, монобільшості.

Або це так званий «турборежим» з порушенням Регламенту ВР, або свідоме нехтування нормами Конституції України, що неприпустимо. Тобто, фактично, чинний Кабінет міністрів було призначено з порушенням Основного Закону і в ручному режимі.

Нагадаю, 4 березня Верховна Рада на позачерговому засіданні конституційною більшістю в 353 голоси, відправила у відставку прем’єр-міністра Олексія Гончарука та його уряд.

Опісля парламент затвердив кандидатуру Дениса Шмигаля на посаду прем’єр-міністра України. Після представлення ним складу нового уряду, Верховна Рада 277 голосами затвердила новий склад Кабінету міністрів. За поданням президента Зеленського, міністром оборони України депутати призначили Андрія Тарана, а міністром закордонних справ – Дмитра Кулебу.

Спеціально  для інтернет-видання UA.News

і

Автор Дмитро Снєгирьов 1209 Articles
співголова ГІ "Права Справа"