Організація незаконної вирубки лісу на Кремінщині була можлива лише за умов «силового» прикриття

мах

У пресслужбі Державного бюро розслідувань повідомили, що головний лісничий державного підприємства «Кремінське лісомисливське господарство» у Луганській області протягом 2015-2016 років навмисно підписував дозвільні документи на вирубку майже 9 тисяч сосен на території природно-заповідного фонду.

Нагадаю, 24 жовтня 2010 року я звернувся до керівництва правоохоронних органів, ГПУ та СБУ з заявою щодо фактів масової незаконної вирубки лісових насаджень.

У заяві зверталася увага на характер розподілення лісогосподарчих земель Луганської області, який давав можливість для організації корупційних схем незаконної вирубки лісу. Так, наприклад, дозвіл на вирубку лісів в Старобільському районі дає Сєвєродонецьке лісництво. Аналогічна ситуація з дозволами на вирубку лісів в Марківському районі.

Згідно з нормативних документів на кожне вирубане дерево лісництво має надати паспорт, що це дерево – сухостій, який підлягає вирубці – санітарному очищенню. Втім, наразі, вирубають живі дерева.

Примітно, що за відсутності лімітів та дозволів на спеціальне використання природних ресурсів головний лісничий підписав документ на проведення суцільної вирубки дерев.

Так, за вісім місяців 2016 року в Луганській області було вирубано 118 тисяч 332 кубометри ліквідної деревини. Комерційні структури, які вантажували деревину вагонами – ТОВ «Арбора Біомас», ТОВ «Кедрліс», ТОВ «Укрліспром».

За даними місцевих джерел аналітичного відділу ГІ «Права Справа», основними замовниками деревини були вугільні підприємства «Лисичанськвугілля» та «Первомайськвугілля». Частина шахт останнього знаходиться на тимчасово окупованій території Луганської області.

На мою думку, організація корупційних схем незаконної вирубки лісу була можлива лише за умов «силового» прикриття з боку корумпованих співробітників правоохоронних органів і спеціальних служб.

Варто зазначити, що з березня 2015 по квітень 2018 року посаду начальника управління СБУ в Луганській області обіймав Козловський О. З вересня 2018-го останній очолює Департамент оперативної підтримки Національної поліції при Міністерстві внутрішніх справ України.

Як встановили слідчі ДБР, протиправними діями головного лісничого державного підприємства «Кремінське лісомисливське господарство» завдано збитків державі на суму понад 11 мільйонів гривень.

Наразі обвинувальний акт відносно нього скеровано до суду. У разі доведення вини обвинуваченому загрожує від 7 до 10 років позбавлення волі.

Справедливість є. За неї варто боротися!

і

Автор Дмитро Снєгирьов 1209 Articles
співголова ГІ "Права Справа"