Норвегія -до 2040 року усі внутрішні рейси в країні будуть на електролітаках

мах

Влада Норвегії оголосила про амбітну мету — здійснити перший внутрішній рейс пасажирського електричного літака до 2030 року, а до 2040 року зробити такими всі внутрішні авіарейси.

Про це повідомляє The Barents Observer з посиланням на доповідь Управління цивільної авіації країни та державного оператора аеропортів Avinor.

Внутрішні авіарейси доволі популярні в Норвегії, особливо на півночі країни, що пов’язано з місцевим ландшафтом — літак летить прямо та швидше, ніж машини та потяги.

Для прикладу можна взяти маршрут від найбільшого міста на півночі Альти до Анденеса. Літаком цей шлях можна подолати за 90 хвилин, тоді як на машині треба кружляти понад 10 годин.

Шлях від Альти до Анденеса автомобілем

Шлях від Альти до Анденеса автомобілем

Фото:Google Maps

Через це на півночі країни є 16 аеропортів у межах 350 кілометрів від Альти. Аби знизити шкоду від викидів, влада королівства хоче пересадити громадян на електричні літаки.

16 аеропортів на півночі Норвегії

16 аеропортів на півночі Норвегії

Фото:The Barents Observer

За планами уряду, перший політ на такому транспорті має відбутися до 2030 року, а повністю перейти на електроавіацію Норвегія має до 2040 року. Якщо ці плани вдасться втілити, викиди парникових газів скоротяться на 80% у порівнянні з 2020 роком.

У доповіді також виділена низка потенційних електролітаків, які можуть виконувати внутрішні перевезення, у найбільшого з них лише 19 пасажирських місць.

Один з можливих варіантів — повністю електричний літак Alice ізраїльської компанії Eviation. Він має 9 місць, а на одному заряді може пролетіти 1 046 кілометрів.

Раніше повідомлялось, що британські компанії планують витратити понад 15 мільярдів доларів на покупку електромобілів, які мають замінити авто на викопному паливі.

і