Туск: не будьте наївними з російськими та китайськими вакцинами

мах

Глава Європейської народної партії і колишній президент Євроради Дональд Туск закликав поляків і європейців не бути «наївними» щодо намірів Москви і Пекіна в питанні поставок вакцин він коронавірусу.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Euractiv.

«Я застерігаю від такого наївного підходу до цих дуже цинічних гравців. Я говорю про китайську і російську владу І, перш за все, я хотів би застерегти владу Польщі, а також інші європейські країни від покупки і спроб вакцинації своїх громадян вакциною, яка не була протестована», — сказав Туск.

Президент Польщі Анджей Дуда в понеділок провів телефонну розмову з лідером Китаю Сі Цзіньпіном, щоб обговорити можливість співпраці в області вакцин.

Туск після цього заявив, що «Китай і Росія хочуть увійти на ринок зі своєю вакциною і з політичних причин, щоб підірвати репутацію Європейського Союзу і Європи як таких, але також і для боротьби за ринки в майбутньому».

Туск не впевнений, що поляки захочуть прийняти китайську вакцину, знаючи, що ніхто не перевіряв її ефективність.

Згідно з останнім дослідженням, проведеним United Surveys для польського радіо RMF FM, 55,6% респондентів сказали, що «безумовно не будуть» використовувати китайські або російські вакцини, навіть якщо це буде означати швидшу вакцинацію.

Зазначимо, що Україна також планує купівлю вакцини від коронавірусу китайської компанії Sinovac Biotech, поставки якої очікуються в березні.

Нагадаємо, 1 березня уряд Словаччини підтвердив закупівлю 2 мільйонів доз російської вакцини від коронавірусу «Спутник V».

До цього серед країн-членів ЄС «Спутник V» використовувала тільки Угорщинаяка також купує вакцину китайського виробництва.

і