Підозрюваний в отруєнні Скрипаля агент ГРУ Чепіга-«Боширов» вивозив з України Януковича — журналіст

мах

Результат пошуку зображень за запитом "Чепіга"

Полковник російського розвідувального відомства ГРУ Анатолій Чепіга («Руслан Боширов»), якого Велика Британія підозрює в отруєнні екс-агента російської розвідки Сергія Скрипаля, очолював операцію з вивезення до Росії екс-президента України Віктора Януковича.

Про це Громадському заявив колишній журналіст «Центру управління розслідуваннями» Сергій Канєв, який брав участь у розслідуванні The Insider і Bellingcat стосовно підозрюваних в отруєнні Скрипаля.

«Чепіга-Боширов брав участь в евакуації Януковича в Росію. Принаймні про це свідчать мої джерела. Він зі своїм підрозділом спецпризначенців прибув до резиденції Януковича — Межигір’я. Перебував там, охороняв його. Звідти вони транспортували його в Крим і до Росії», — розповів журналіст.

За інформацією Канєва, саме за цю спецоперацію Чепіга отримав звання «Героя Росії».

Розслідувач розповів, що також звання «Героя Росії» за евакуацію Януковича із України отримав Олексій Дюмін — колишній охоронець Путіна, який зараз є губернатором Тульської області.

«Так само мені відомо, що за евакуацію Януковича отримали нагороду також люди, які у подальшому склали кістяк ЧВК «Вагнера», — заявив Канєв.

Журналіст пообіцяв, що днями опублікує детальне розслідування із фактами участі Чепіги-«Боширова» в спецоперації по евакуації Януковича з України.

Громадське звернулося до учасників процесу в справі Януковича

Адвокат Януковича Олександр Горошинський, який нещодавно вступив у справу, на запитання Громадського, чи допомагали в евакуації Януковича російській спецпризначенці, відповів, що йому такі обставини невідомі.

Також захиснику невідоме прізвище Чепіги чи Боширова.

«Я це питання не вивчав, в матеріалах справи, які надані суду цього немає, я не прочитав щоправда ще всі матеріали, але в тих, що я прочитав — я цього не знайшов», — сказав адвокат.

Прокурор у справі про держзраду Януковича Руслан Кравченко заявив Громадському, що не може ні підтвердити, ні спростувати участь Чепіги-«Боширова» в евакуації екс-президента, бо слідству невідомо, хто з російської сторони брав участь у цій операції.

Віталій Сердюк, ще один адвокат Януковича, заявив Громадському, що він «повністю спростовує» участь агентів ГРУ в евакуації. За його словами, коли Янукович був під Мелітополем, начальник його охорони Костянтин Кобзар подзвонив черговому Федеральної служби охорони (ФСО) Росії, після чого за екс-президентом прилетіли гелікоптери. Захисник упевнений, що цю операцію організувала ФСО.

Водночас Сердюк не зміг сказати, які сами посадовці ФСО організували перевезення Януковича.

Джерела Громадського в Генпрокуратурі повідомили, що в Межигір’ї слідство не зафіксувало росіян. Однак 22 лютого 2014 року, коли Янукович вже був у Харкові, охоронці екс-президента точно були на зв’язку з росіянами.

«У нас є білінги (дані про місцезнаходження телефонів — ред.) російських телефонів. 6 номерів. Але вони були точно на телефонному зв’язку з ними, чи були фізично — це невідомо. Це було 22 лютого. Уже в ніч на 23 лютого вони точно фізично з’являються поруч з Януковичем в Урзуфі Донецької області (за 160 кілометрів від Мелітополя — ред.). Звідти вони його переправляють в Єйськ Краснодарського краю в Росію, звідти вони супроводжують його літаком в Анапу, а з Анапи військово-транспортним літаком в Гвардійське в Криму», — розповів співбесідник Громадського.

Крім того, за даними джерел в ГПУ, двоє з шести людей, що супроводжували Януковича, також організовували зустріч екс-прем’єра Миколи Азарова та президента РФ Володимира Путіна 18 лютого в президентській резиденції між Петербургом та Москвою.

«Можливо вони були грушниками, або з охорони президента Росії», — сказали джерела в Генпрокуратурі.

Нагадаємо, видання The Insider і проект розслідувань Bellingcat 26 вересня повідомили, що Анатолій Чепіга — це справжнє ім’я Руслана Боширова — його та ще одного росіянина (Олександра Петрова) Велика Британія звинуватила у отруєнні Сергія Скрипаля та його доньки Юлії.

Анатолій Чепіга, за даними журналістів, є полковником ГРУ РФ і має звання «Героя Росії».

5 вересня британські прокурори назвали причетними до отруєння колишнього співробітника російських спецслужб Сергія Скрипаля та його дочки Юлії двох росіян — Олександра Петрова і Руслана Боширова.  Британія запевняє — це офіцери розвідки.

Президент Росії Володимир Путін заявив, що це цивільні громадяни й у їхній біографії «немає нічого кримінального».

Російський телеканал Russia Today опублікував інтерв’ю з двома чоловіками, що назвалися Олександром Петровим і Русланом Бошировим. Люди з такими іменами підозрюються британським слідством в отруєнні екс-співробітника російської розвідки Сергія Скрипаля та його дочки Юлії у місті Солсбері, в березні 2018 року.

і