Луганщина у окупантів 60% втрат у Сєвєродонецьку

мах

Ситуація на Луганщині важка, але контрольована. Це головне. Навколо Сєверодонецька та Лисичанська сконцентровано угруповання загальною чисельністю до 7 батальйонних тактичних груп (БТГ). З урахуванням введення резерву в кількості двох нових БТГ, можна припустити, що основний фронт наступу окупаційних військ — місто Сєвєродонецьк.

Є інформація, що окупантам вдалося зруйнувати останній, третій міст, який сполучав Сєвєродонецьк та Лисичанськ. Це певним чином ускладнило логістику ЗСУ, але українські війська не форсуватимуть вплавь річку Сіверський Донець, як про це вже встигли повідомити «експерти».

Оперативного оточення немає. Через руйнування мостів з’явилися певні складнощі, але логістика працює.

Загальна чисельність наших військ є достатньою, щоб контролювати промислову зону. А це приблизно 40-50% території Сєвєродонецька. Бої ведуться саме тут. Відтак ЗСУ контролює як мінімум третину міста. Втрати російських окупаційних військ критичні. За російськими оцінками, це близько 60%.

Розуміючи складність позицій ЗСУ, окупанти використовують ствольну артилерію. Працює фронтова авіація, гелікоптери. Залучені тяжкі вогнеметні системи.

Заяви російської сторони про встановлення контролю над Сєвєродонецьком не відповідають дійсності.

Гуманітарна ситуація дуже складна. Відсутня вода, світло, газ. Евакуювати цивільне населення практично можливості немає. За різними оцінками, у місті лишається близько 10 тисяч цивільного населення.

Щодо виведення цивільного населення, яке переховувалося у бомбосховищах на території підприємства «Азот». Це приблизно до 500 осіб. Російські окупанти висунули умови щодо вивезення цивільних убік Сватове, а це окупована територія. Пропозиція української сторони про вивезення у бік Лисичанська відхилена.

Лисичанськ.

Найбільш запеклі бої ведуться біля Привільного. Цей плацдарм відомий ще з часів другої світової війни. Лисичанськ — це фактично суцільна промислова зона. Велика концентрація промислових підприємств. Наразі місто піддається масованому обстрілу російської артилерії. Окупантами використовується тактика «випаленої землі». Тотальне руйнування житлового фонду та промоб’єктів.

Ще одна точка на карті Луганської області – конгломерація населених пунктів Золоте. Слід розуміти, що це 4 населені пункти: Золоте 1, Золоте 2, Золоте 3, Золоте 4. Також складна ситуація біля селища Гірське. Зараз там точаться найбільш запеклі бої.

Біля с. Золоте російські окупанти намагаються створити так званий «котел», намагаючись відрізати українське угруповання від основних сил. Українським військам вдалося провести контратаку біля Оріхове та Врубівки. Такими діями ЗСУ унеможливили оточення українського угруповання та вихід російських окупантів на «трасу життя». Це основна логістична траса, що сполучає Лисичанськ з іншою контрольованою ЗСУ територією України.

На території Луганської області зосереджено за різними оцінками від 50 до 60 БТГ окупантів. Це говорить про те, що росіяни приділяють максимум уваги захопленню Луганської області та виходу на адміністративні кордони. Але жодних реальних результатів немає. ЗСУ героїчно захищають Україну.

і

Автор Дмитро Снєгирьов 1211 Articles
співголова ГІ "Права Справа"