Німеччина блокує допомогу ЄС для України у €9 млрд

мах

Більше місяця німецька влада блокує виділення Україні чергового траншу допомоги Євросоюзу (ЄС).

Про це повідомляє італійське видання Corriere della Sera. Йдеться про €9 млрд, ФРН поки що схвалила лише перший транш у €1 млрд.

Також Берлін готується обійти деякі санкції, щоб забезпечити собі постачання газу, повідомляє видання.

За даними Corriere della Sera, німецькому міністру фінансів Крістіану Лінднеру не подобається той факт, що Брюссель пропонує фінансувати допомогу Україні за рахунок загального європейського боргу. Тим часом, Київ заявляє, що йому потрібна допомога у розмірі $5 млрд на місяць, при цьому звучать припущення, що Україна може оголосити дефолт щодо погашення зовнішнього боргу в розмірі €900 млн у вересні.

Видання зазначає, що ситуація могла стати однією з причин, що спонукали президента України Володимира Зеленського змістити посла України в Берліні Андрія Мельника.

Про те, що ЄС надасть Україні кредит у розмірі €9 млрд до кінця 2022 року, повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн. За даними Bloomberg, новий пакет допомоги Києву складатиметься з «25-річних кредитів із 10-річним пільговим періодом для відшкодування основної суми боргу». Джерела заявляють, що виплати відсотків покриватимуться з бюджету ЄС.

і