Сироїд: «Ми повинні створити стандарти державної мови»

мах

У четвер, 4 жовтня, Верховна Рада розглядатиме чотири законопроекти про мову. На переконання віце-спікера Верховної Ради Оксани Сироїд, з усіх запропонованих документів ухвалювати в першому читанні необхідно #5670-д. Співавтором останнього є народний депутат від «Об’єднання «Самопоміч» Ірина Подоляк.

Документ, на відміну від інших запропонованих, стосується виключно регулювання державної мови, не зачіпаючи мови національних меншин. 5670-д, акцентує віце-спікер, якнайкраще відображає та вирішує проблеми державної мови в Україні. Суперечливі моменти, наголошує Оксана Сироїд, можна виправити при підготовці до другого читання або зачитати під стенограму під час ухвалення в цілому. Але ухвалювати проект закону необхідно.

«Україна – в унікальному становищі, бо немає жодного регулювання державної мови, – підсумовує віце-спікер. – Для кожної мови є стандарт державної мови. Ми повинні мати стандарти для підготовки наших громадян, для набуття громадянства громадянами інших держав, вони повинні складати іспити.  Україна за 27 років цього не має. У нас є проблема з термінологією. Тому таке регулювання є дуже важливим. Цей закон дає можливість в майбутньому врегулювати ці всі інститути».

 

і