Зірвані «референдуми»: позиції на кремля на півдні похитнулись після подавлення ППО рф.

мах

Кремль намагається блефувати, плануючи псевдореферендуми на окупованих територіях Херсонщини і Запоріжжя: його позиції на півдні похитнулись після подавлення ЗСУ протиракетного захисту рф.

Росія заявляє про «розширення географії спецоперації» й готується до референдумів на Херсонщині й Запоріжжі. Це – блеф та елемент інформаційного тиску на віськово-політичне керівництво України. Тим самим рф намагається імітувати можливість утримати контроль на окупованих територіях на тлі просування ЗСУ вглиб тилу загарбників.

У Херсонській області ЗСУ демонструють поступовий прогрес у просуванні окупованими територіями.

Тому говорити про закріплення статусу суб’єктів рф на окупованих територіях Херсонської й Запорізької областей – щонайменше недоречно. Росіяни будуть намагатися провести свій «референдум» і закріпити територіальні претензії до України на півдні й сході. Вони намагаються організувати це незаконне голосування якнайшвидше, бо розуміють небезпеку контрнаступу ЗСУ для себе.

Наразі на Херсонщині ЗСУ вдало просуваються вперед і звільняють окуповані населені пункти.

Більше того, ми вийшли на відстань, яка дозволяє контролювати основну логістичну складову та мости через річку Дніпро. Точкове ураження Антонівського мосту в Херсоні, а також мостів біля Дар’ївки і Каховської ГЕС говорить про те, що ЗСУ розглядають можливість деокупації цих територій. Тобто фактично можуть відрізати правобережне угрупування росіян і перейти в контрнаступ.

Акцентую увагу на зміні тактики ЗСУ на півдні.

Крім ударів по мостам, першими цілями були системи протиракетної оборони і системи протиповітряної оборони ворога. Йдеться про саме той компонент російської армії, який не дозволяв нашим захисникам використовувати авіацію. Наразі ми фактично придушили системи ПРО і ППО. І головне – зламали російський міф про надійність охорони Херсонського мосту. А отже, у перспективі – і Керченського також.

Варто зауважити, що заяви кремля і його місцевих гауляйтерів про дати проведення псевдореферендумів на Херсонщині й Запоріжжі з’явилися після того, як країни Заходу оголосили про можливість надання чергового траншу військово-технічної допомоги Україні.

Йдеться про Рамштайн-4, який має дати взнаки у моменті новітнього переозброєння ЗСУ. Тому заяви росії варто розглядати як елемент політичного тиску на наших західних партнерів. Тобто якщо вони дадуть Україні більше зброї, рф начебто активізує театр військових дій.

Наскільки ці заяви мають під собою якесь підґрунтя? Час покаже. Але поки ми не бачимо карколомних успіхів окупаційних військ навіть на Донбасі, не кажучи вже про Херсонщину, Запоріжжя й Харківщину. Тому до заяв рф варто ставитися скептично. Пам’ятаєте слова путіна: ми ще не починали? Нічого, крім легкої іронії, ця фраза не викликає. Бо за оцінками західних розвідок, втрати сухопутної компоненти країни-агресора вже рахуються на рівні 30%. І надалі вони лише зростатимуть.

Нагадаю, ЗСУ продовжують серію тактичних успіхів на Херсонщині: взяли під вогневий контроль ключові мости й звільнили нові села. Минулого тижня з’явилась інформація і про формування першого «котла» для росіян під Високопіллям, однак думки експертів щодо можливості оперативного оточення окупантів розділились.

і

Автор Дмитро Снєгирьов 1211 Articles
співголова ГІ "Права Справа"