Фейк: Голова міськради Любліна звинуватив Україну у провокації проти Польщі

мах

Фейсбук-сторінка, на якій нібито розміщено заяву Голови міськради Любліна Ярослава Пакули із звинуваченнями в атаці українською ракетою Польщі заради «прискорення постачання зброї в Україну», є фейковою. Вона була створена 16 листопада, наступного дня після вибуху у польському містечку Пшеводув, який відбувся під час масованої ракетної атаки Росії на Україну.

Проросійські телеграм-канали та пропагандистські медіа цитують заяви секретаря міськради Любліна Ярослава Пакули, який нібито звинуватив Україну у атаці на Польщу з метою отримання більше західного озброєння.

«Очевидно, що це українська ракета. Очевидно, що це провокація з боку влади України. Мета провокації – прискорити постачання озброєнь в Україну, залякати Європу страшною Росією, щоб громадянське суспільство вимагало від урядів країн Європи збільшити допомогу Україні», — стверджується у публікації. Про це пишуть телеграм-канали Я в курсеСМОТРИУкраина.руR/UСигнал, видання NewsFrontКрасная ВеснаАргументы и ФактыЦарьград тощо.

Джерело: NewsFront, Красная Весна, телеграм-канал Сигнал

Насправді сторінка у Фейсбуці, до якої апелюють російські інфоресурси, не належить Ярославу Пакулі. Вона була створена 16 листопада, наступного дня після інциденту.

Джерело: facebook/Jarosław Pakuła

Фото профілю, обкладинка та всі пости на сторінці також опубліковані 16 листопада. Жоден пост, окрім «звинувачення у бік України», не містив жодних коментарів та лайків на момент публікації матеріалу. Окрім того, всі минулі пости на сторінці насправді також опубліковані 16 листопада. Це було зроблено завдяки інструменту публікації постів у Фейсбук через інструмент Creator Studio.

Джерело: facebook/Jarosław Pakuła
Джерело: facebook/Jarosław Pakuła

StopFake звернувся до Ярослава Пакули за спростуванням. На момент публікації матеріалу відповідь ще не надійшла.

Увечері 15 листопада після масованої атаки РФ по Україні польські ЗМІ повідомили, що у містечку Пшеводув у Грубешівському районі, розташованому в 5 кілометрах від кордону з Україною, стався вибух. 16 листопада президент Польщі Дуда заявив, що немає ознак того, що падіння ракети на територію Польщі було навмисною атакою на країну. Дуда наголосив, що відповідальність за ситуацію лежить на Росії. «Не слід виключати ймовірність свідомої провокації з боку Росії, спрямованої на погіршення відносин між Україною та Польщею», — також додав прем’єр Польщі Матеуш Моравецький.

і