FT: ЄС запроваджує спільне морське патрулювання для боротьби з кораблями-шпигунами рф

мах

Євросоюз розглядає можливість запровадження спільного морського патрулювання та щорічного проведення військово-морських навчань для боротьби з російськими розвідувальними кораблями та захисту критичної морської інфраструктури.

Про це повідомив Financial Times (FT) комісар ЄС з питань довкілля Віргініюс Сінкявічюс.

За словами пана Сінкявічюса, оновлена морська стратегія ЄС буде оприлюднена сьогодні, 10 березня. Документ також передбачатиме розширення супутникового моніторингу та обміну розвідувальними даними між державами-членами.

Комісар заявив, що необхідність у захисті критичної морської інфраструктури та кораблів від фізичних і кіберзагроз виникла після підривів газопроводів «Північного потоку».

За інформацією видання, держави-члени ЄС повідомляють про зростання активності росії навколо морських вітряних електростанцій, нафтових і газових бурових платформ і телекомунікаційних кабелів у Північному морі. Зокрема, про це заявляли спецслужби Нідерландів і Бельгії.

22 лютого влада Бельгії повідомила про початок розслідування у зв’язку з «підозрілою поведінкою» російського судна біля вітряних електростанцій, підводних газопроводів і кабелів зв’язку. За день до цього Служба військової розвідки і безпеки Нідерландів попередила операторів енергетичної інфраструктури в Північному морі про ризики диверсій з боку росії.

Норвегія раніше також випустила доповідь, в якій проводилася оцінка можливих диверсій на підводній інфраструктурі. Осло вважає малоймовірним, що це станеться 2023 року, проте не виключає диверсій під час ескалації війни в Україні. На думку влади Норвегії, нафтовий сектор є найбільш вразливою ціллю.

і