Фейк: Під Одесою організували «концтабір для тих, хто не хоче воювати з Росією»

мах

Таке повідомлення поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що під Одесою нібито «організували концтабір для тих, хто не хоче воювати з Росією». Мовляв, про це свідчать «дані розвідки» окупаційної влади. Це — неправда.

На фейк звернули увагу фактчекери проєкту StopFake, які визначили, що інформація про «концтабір» неправдива. Речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук заявив, що жодних концтаборів на території Одеської області не існує. Він наголосив, що в Україні є лише табори та військові полігони, «де громадяни готуються з бажанням та мотивацією, щоб знищувати ворога».

Крім того, як пояснюють аналітики, жодних фото- чи відеоматеріалів, які б свідчили про існування так званого «концтабору» немає. На думку аналітиків, інформація просто вигадана.

Поширюючи цей фейк, пропагандисти вкотре просувають меседж про поголівну мобілізацію в Україні. Мовляв, воювати нікому, тож мобілізують усіх, а хто не хоче — переводять у концтабори. У такий спосіб пропагандисти демонізують українську владу, яка нібито знущається з українців.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» спростовував фейк, у якому йшлося, що Територіальні центри комплектування та соціального забезпечення посилено вербують хімікинь та біологинь, та пояснював кейс про нібито підготовку українських жінок та їхніх дітей до мобілізації. Також ми спростували фейк, у якому пропагандисти стверджували, що в Україні «викопали рів на кордоні з Молдовою, аби зупинити втечу чоловіків від мобілізації».

і