Власна справа на селі

мах

 

Серед найбільш гострих соціальних проблем сьогодення в молодіжному середовищі є безробіття серед молоді. І хоча, завдяки організаційним та практичним заходам з боку державних органів, громадських об’єднань рівень безробіття в  останні роки значно не збільшується, вона залишається на досить високому рівні. Особливо ця проблема  відчувається  в сільській місцевості та в малих населених пунктах,  де  на  одне  робоче  місце  претендує  декілька десятків  молодих  людей.

Однією  з  основних  складових  гальмування  створення  малого  бізнесу  на  селі  та в малих населених пунктах є  недостатня  поінформованість,  а  інколи  і  повна  відсутність  інформації  про  те,  як  почати  свою  власну  справу  в  сільській  місцевості.  Незнання  правил документального  забезпечення  підприємницької  діяльності,  необізнаність  молоді  в  програмах  які  допомагають  молодим  підприємцям  на  селі,  відсутність  організаційно-методичної  підтримки  не  дозволяє  розвиватись  підприємницькій  ініціативі  найбільш  мобільної  частини  суспільства – молоді.

Дослідження, що було проведено ГФК ЮКРЕЙН на замовлення Міністерства молоді та спорту України за підтримки системи ООН в Україні, зокрема Фонду народонаселення ООН (UNFPA), Програми розвитку ООН (UNDP), Дитячого фонду ООН (UNICEF), програми Волонтери ООН (UNV) та офісу Координатора системи ООН, показало: 40 % молодих людей не працюють, а ще 12 % – мають тимчасову роботу. 78% серед молодих людей, що не працюють, але активно шукають роботу – не перебувають на обліку в державному центрі зайнятості. При чому 35 з них взагалі не вірять, що цей орган в силах їм допомогти в пошуці роботи.  49% молодих людей хочуть бути підприємцями, але 38% з них заважають різні обставини.

Реалізація проекту «Власна справа на селі», що здійснюється за підтримки Міністерства молоді та спорту України дозволить створити умови щодо вирішення проблеми інформаційного  забезпечення  підприємницької  діяльності  в  сільській  місцевості та в малих населених пунктах,  дозволить  створити  нові  робочі  місця,  забезпечити  початок  створення  не аграрного  сектору  економіки  на  селі,  що  в  кінцевому  результаті  допоможе частково вирішити  проблему  молодіжного  безробіття  в  сільській  місцевості та в малих населених пунктах,  та  розвитку  інфраструктури  села та малих населених пунктів.

Відповідно до проекту у 2018 році проведені семінар-тренінг «Власна справа в Україні» в м. Бердянськ, семінар «Інформаційно-правове забезпечення малого бізнесу в сільській місцевості» в м. Пологи та семінар «Як розпочати власну справу в Україні» у м. Запоріжжя, а також виїзди мобільного консультаційного пункту до м. Запоріжжя, м. Пологи та м. Бердянськ. І як запевняють організатори – роботи ще непочатий край!

 

 

і