ХТО ЗАТЯГУЄ УХВАЛЕННЯ ЗАКОНОПРОЕКТУ ПРО ДИПСЛУЖБУ ?

мах

Вчора на погоджувальній раді і сьогодні на ранішньому засіданні ВР голова президентської фракції натякав на те, що ВР «затягує ухвалення» з/пр про дипслужбу, що є»неприпустимим» з точки зору «захисту національних інтересів держави» і « послаблює позицію України на міжнародній арені в період гібридної агресії»!?(круто, чи не так?).

А хто ж насправді «затягує»? Наведу факти. Робоча група КЗС, яку я мав честь очолювати, завершила роботу над проектом ще у червні минулого року і члени КЗС готові були тоді внести його на розгляд ВР. В той час виникла ідея внесення з/пр Президентом. Комітет погодився, маючи на меті швидше досягнути результату. Але…не так сталося, як гадалося:-((

З/проект «опрацьовувався» в АП 5! місяців!? І що ж на виході?- Той самий текст, який схвалив Комітет( з незначними редакційними змінами), але з з/пр було вилучено положення про проведення «консультацій»(не рекомендацій або ж рішень) в КЗС в процесі призначення глав диппредставництв(послів), тобто, була вилучена норма про парламентський контроль, яку було вилучено за часів Януковича! Після прийняття Закону ВР у другому читанні у квітні Президент у травні ветує його з відомих «причин».

І що ж у підсумку пропонує голова президентської фракції?- «Якнайшвидше врахувати пропозиції Президента». Наприкінці він намагається дати основну суть законопроекту, що свідчить про те, що він навіть не читав його!!!

Який можна зробити висновок? – Через позицію Президента на рік затягнулось прийняття важливого з точки зору функціонування дипслужби закону, яка намагається тримати дипломатичний фронт у війні з агресивною Росією!

Borys Tarasyuk

і