Лайнер з сотнями пасажирів, в якого під час шторму відмовили двигуни, прибув у порт

мах

Круїзний лайнер Viking Sky, який раніше подав сигнал лиха через вихід з ладу двигунів біля берегів Норвегії, прибув своїм ходом у супроводі буксирних катерів в порт норвезького міста Мольде. Приблизно третину його пасажирів раніше евакуювали з судна гелікоптером.

Пасажири круїзного судна розміщені в місцевому готелі, де відкрито центр з надання їм першої допомоги.

Раніше в неділю повідомлялося, що команді судна все ж вдалося завести двигуни і взяти курс на Мольде.

А напередодні норвезька влада заявила, що на судні Viking Sky вийшли з ладу двигуни, після чого було вирішено евакуювати пасажирів.

В евакуації задіяли п’ять гелікоптерів і декілька кораблів. Всього на борту судна було 1 373 людини, разом з екіпажем. Майже 500 людей перевезли на гелікоптерах на берег.

У вантажного судна Hagland Captain, яке брало участь у рятувальній операції, також вийшли з ладу двигуни, після чого було вирішено відправити до нього два вертольоти для евакуації екіпажу.

 

Рятувальні служби Норвегії повідомили, що круїзне судно подало сигнал лиха в умовах сильного хвилювання на морі і сильного вітру близько 14.00 за місцевим часом в суботу.

Лайнер Viking Sky прямував звичайним рейсом з Тромсе в Ставангер. Хустадвіка — район, де сталася аварія, — вважається одним з найбільш небезпечних на узбережжі Норвегії.

«Ми обідали, коли [лайнер] почало трясти. Скло з вікон повилітало, всередину залилася вода. Політ на гелікоптері я б бажав за краще забути», — розповів норвезькій телекомпанії NRK Джон Каррі, якого евакуювали з лайнера.

 

Що розповідають пасажири

«Ми обідали, коли [лайнер] почало трясти. Скло з вікон повилітало, всередину залилася вода. Політ на гелікоптері я б вважав за краще забути», — розповів норвезькій телекомпанії NRK Джон Каррі, якого евакуювали з лайнера.

«Вночі море було дуже бурхливим. Була безперервна хитавиця. Потім ми пішли снідати, після чого збиралися на денний сеанс в кінотеатр, як раптом світло згасло», — розповів Дерек Браун, з південної Англії. Він був на борту лайнера разом зі своєю дружиною Естер.

«Нас доставили на гелікоптері на берег, це було дуже страшно», — додає він.

Інша евакуйована пасажирка, Джанет Джейкоб, сказала телекомпанії NRK, що «ніколи не бачила нічого, щоб настільки лякало».

«Я почала молитися. Я молилася за безпеку всіх на борту, — сказала вона. — Політ на гелікоптері був жахливим».

Капітан рибальського корабля Ян Ерік Фіскрестранд, який одним з перших прийшов на допомогу лайнеру, розповів газеті Aftenposten: «Ще кілька хвилин, і все могло б скластися набагато гірше. Якби вони не запустили двигун і не кинули якір, судно могло сісти на камені».

Лайнер знаходився лише у 2,5 морських милях (менш ніж за п’ять кілометрів) від берега. Але рятувальники заявили, що він тримався на якорях і, відповідно, зіткнення з берегом йому не загрожувало.

Влада повідомила репортерові місцевої газети, що швидкість вітру досягала 38 вузлів (майже 20 метрів в секунду), а висота хвиль — 10 метрів.

За даними місцевої преси, через це рятувальні судна не могли пришвартуватися до борту лайнера, і евакуація проводилася лише на гелікоптерах.

 

17 людей з травмами доставлені в лікарню.

За інформацією NRK, більшість пасажирів лайнера — британці та американці.

Круїзний лайнер Viking Sky здійснив своє перше плавання у 2017 році.

ввс

і