Правильний вибір стратегії: F-15EX

мах

Довгий пост, але він насправді не про новий літак, а про цінність математичної, природничої, інженерної освіти і нашу безпеку- що стане зрозумілим лише наприкінці.

Сьогодні в МО, УОП і взагалі у ВПК набрали Клоунів і пуштунів, що оперують «варонкамі прадаж», а не технологіями, які розповсюджують ахінею, на кшталт останньої «Україна закупить F-16»

… Знайомтеся, F-15EX Advanced Eagle, модернізація F-15E Strike Eaglе кінця 80-х і винищувачів завоювання переваги в повітрі F-15 Eagle середини 1970-х.

F-15EX Advanced Eagle це самий важко озброєний винищувач в світі, проект якого обійшовся $5 млрд., що називають іноді в пресі Strike Eagle on Steroids (Орел на стероїдах).

Чому на стероїдах?

Його бортовий Display Core Processor II це найшвидший бортовий комп’ютер у світі (87 млрд. команд в секунду) і ще більш потужні спарені двигуни Pratt & Whitney F100 aбо F110-General Electric-129 (13,15 тс кожний).

Цікаво, що легкий F-16 С/D Fighting Falcon має 1 двигун, але таку саму варіативність (F100-200 і F110), аби зменшити витрати.

Одна з бойових конфігурацій F-15EX Advanced Eagle, для роботи з повітряними цілями, передбачає оснащення 22 ракетами класу «повітря-повітря».
Інша конфігурація, для придушення наземних цілей, несе – 8 ракет «повітря-повітря» і 28 корегованих бомб SDB.

Бюджет (2020 р.) на початок будівництва 8 таких винищувачів-бомбардувальників від Boeing ($125 млн./за одиницю) вже підписав Трамп.

Для підтримки Національної стратегії оборони ВПС планується, що США будуть купувати 24 бойових літака на рік. Boeing кажуть, що F-15EX – це єдиний спосіб швидкого та доступного виконання критичних вимог ВВС.

Чому критичних?

Останні закупівлі 5-ти F-15 Strike Eagle були проведені ВПС США в 2001 році. Вони здатні розвивати швидкість до 3000 км/год, мають бойовий радіус 1300 км., озброювалися 20-мм шестиствольною гарматою M61A1 Vulcan з боєзапасом на 500 пострілів, оснащалися підкрильними і підфюзеляжний пілонами для ракетного і бомбового озброєння масою 10,4 т.

У 2015 році Boeing презентував проект модернізації винищувача F-15C, який дозволить продовжити термін служби літаків цього типу до 2040 року щоб діяти спільно з винищувачами прориву засобів ППО F-22 Raptor.

Два варіанти F-15EX очевидно мають доповнити цю концепцію повітряної наступальної операції, але будуть діяти в різних ешелонах.

Покищо, згідно зі схваленим бюджетом, ВПС США замовлять у Boeing: а) продовження проведення дослідно-конструкторських робіт за проектом F-15EX, а також б) поставку 2 льотних зразків в) 6 серійних винищувачів цього типу на суму $1,1 млрд. Відповідно до нового плану, ВПС мають отримати 2 замовлених F-15EX у 2022 р., 6 у 2023 р., а загалом 80 літаків протягом наступних п’яти років.

Коли вперше F-15 з’явився у Парижі в 1975 р., ніхто не міг уявити, що цей літак буде випускатися 45 років.

Також ніхто не міг передбачити, що 108 F-15 Eagle будут продані в Саудівську Аравію та Катар, а ці продажі дали інвестиції у розробку більш досконалих моделей F-15.

Все це свідчить про те, що хоча США й зробили ставку на майбутнє (B-2 та F-117, F-22 та F-35), але ВПС не перестане замовляти винищувачі четвертого покоління, такі як F-15 і F-16.

У США усвідомили цінність експлуатації літаків четвертого та п’ятого поколінь разом.

За допомогою правильних тактик переваги кожного покоління можна було б використати, пом’якшуючи слабкі сторони їх дизайну.

Наприклад, якщо F-35 можуть використовуватися для роботи в агресивному повітряному просторі зон ППО, то F-15 мають високі продуктивність і навантаження.

Згідно з колишніми планами ВПС США, 749 літаків F-22 мали повністю замінити F-15C. Однак, через кризу в 2009 р. замовлення F-22 були достроково припинені. Тоді враховуючи, що для завоювання повітряної переваги F-35 не призначений, USAF змінили тактику і продовжили експлуатувати 234 літаки F-15C/D

Всі розуміють, що їх ресурс швидко вичерпується. 80 літаків F-15EX мають швидко усунути цю проблему, не порушуючи масштабні плани закупівель і постачання союзникам F-35

Для F-15EX можна використовувати приблизно 70% існуючого запасу F-15 Eagle разом з існуючим наземним обладнанням та інфраструктурою підтримки F-15C/D.

Перенавчання пілотів, екіпірування буде теж швидким, що дозволить діючому підрозділу перетворитись з F-15C/D на F-15EX за 12 місяців (18 місяців для F-35).

Першим кроком на шляху до Advanced Eagle стала розробка F-15K (Slam Eagle) для Кореї, де встановили ІЧ- систему пошуку, новий пакет тактичної електроніки та радіолокатор AN/APG-63(V)1. Корейський F-15K отримав нову зброю- AGM-84K SLAM-ER, AGM-84H Harpoon Block II та KEPD 350.

Коли робили F-15SG для Сингапуру з радаром AN/APG-63(V)3AESA та цифровою електронною системою BAE Systems (DEWS), вийшли на новий рівень вдосконалення літака.

Далі був F-15SA для Саудівської Аравії, що став першим варіантом Advanced Eagle/F-15 Advanced.

Коли саудівський F-15SA отримав повністю цифрову кабіну та цифрову систему управління польотом, стало зрозуміло: ця СУ дозволяє активувати ще 2 підвісні точки, які були деактивовані на початку програми F-15 через проблеми зі стабільністю.

Потім Катар замовив подальше вдосконалення F-15QA до рівня Advanced Eagle, з великими дисплеями та іншими опціями.

Фактично, F-15EX, що на фото, базується на останній катарській конфігурації.

І саме після того USAF звернулися до Boeing аби придбати аналогічний варіант F-15. В 2017 р. для США він одержав назву F-15X (F-15CX в одномісному варіанті або як F-15EX у двомісному).

Американський варіант це фактично поєднання усіх опцій F-15SA та F-15QA з радаром AN/APG-82 AESA, що використовували оновлені F-15E Strike Eagles.

F-15EX має 20 000 годин служби та різко зменшені погодині витрати на експлуатацію, порівняно зі старим F-15 або F-35A.

Strike Eaglе F-15C/E виграв багато років замовлення в умовах конкуренції у Rafale Dassault та Eurofighter, які багато в чому є представниками абсолютно нового покоління.

Чому так?

Окрім іншого (сервіс і можливість апгрейду протягом десятиліть, надійність, безпека, якість), треба шукати пояснення навколо електроніки.

Встановлений процесор, що обслуговує РЛС, РЕБ, управління вогнем і супровод ракет і корекції бомб, тощо, володіє тактовою частотою 87 ГГц.

Потужний суперпроцесор дозволяє застосування додаткових автоматизованих режимів роботи електродистанційної системи управління, збільшити швидкість обробки радіолокаційної інформації і потенціал РЕБ.

Наприклад.

За контрактом, укладеним 2016 р. з Boeing була передбачена модернізація всіх американських F-15C/E бортовими РЛС типу [AN/APG-63 (V)3] https://en.m.wikipedia.org/wiki/AN/APG-63_radar_family
і [типу AN/APG-82 (V)1] https://www.raytheon.com/capabilities/products/apg82v1

На F-15C/E комп’ютер ADCP II не лише частково збільшує швидкість обробки радіолокаційної інформації (SAR, ISAR та виявлення рухомих наземних цілей (GMTI)).

Можливості процесора ADCP II можуть обслуговувати [додаткові] режими роботи таких РЛС AN/APG-63 (V) 3 і AN / APG-82 (V) 1.

Ці РЛС побудовані на базі активних фазованих решіток з 1500 індивідуально керованими приймально-передавальними модулями, деякі масиви яких синхронізовані з радіочастотними фільтрами RFTF (Radio Frequency Tunable Filters).

Радіочастотні фільтри RFTF дозволяють АФАР-радарами захищатися від прицільних і загороджувальних перешкод, а також самостійно генерувати численні типи радіоелектронних перешкод, включаючи шумові, загороджувальні, імітаційні, тощо.

Все здійснюється одночасно і в кількох режимах, включаючи постановку різних типів радіоелектронних перешкод у всіх напрямках можливої дії РЛС ворога.

Функцію управління всіма модулями і фільтрами RFTF виконує суперпроцессор ADCP II.

Зрозуміло, що важкі винищувачі Су-30СМ/1 і Су-35С [ніколи], без доступу до технологій США чи в Європі, не матимуть подібної переваги, не кажучи вже про двигуни, навантаження і якість.

Враховуючи тисячі обставин одночасно, саме озброєний 22 ракетами класу «повітря-повітря» F-15EX Advanced Eagle чи старша модифікація, оснащені бортовим комп’ютером Display Core Processor II, є найкращим для України [у перспективі] вибором для боротьби з повітряними цілями в обороні над власною територією.

Модернізований за контрактом 2016 р. Strike Eaglе F-15C/E у рази перевищує можливості Су-30СМ/1 чи Су-35С і має можливість один протистояти щонайменше 6-ти таким літакам на недосяжний для московитів дальності.

Радіолокатори APG-63 (V) 3 і APG-82 (V1) у кілька разів перевищують можливості кацапських контейнерних комплексів РЕБ «Хібіни», зони випромінювання яких становлять 45° у передній і задній півсферах (де кожен 1,8 кВт антенний модуль обслуговує лише одну чвертьсфери).

РЛС Су-30СМ1 і Су-35С не здатні вести радіоелектронну боротьбу з жодним із F-15, про які йдеться вище.

Елементні бази ФАР-радарів «Барс» і «Ірбіс-Е» виключають можливість навіть близької їх модернізації.

Крім того, наукомісткого виробництва нітрид- галієвих транзисторів, сучасних монолітних інтегральних схем, [процесорів, масок для виробництва процесорів, обладнання для всього переліченого], а також програмного забезпечення для обладнання, в РФії не буде ще десятки років, не залежно від грошей.

Роздувати пухірі Хуло буде поки не здохне, треба сприймати це з розумінням небезпеки і діяти, не зважаючи на заяви окремих зелених дурників в МО України про потрібу для ВПСУ легких одномоторних F-16.

Вони нам не треба, оскільки Хуло переозброюється на Су-30СМ1 і Су-35С, а не на легкі Міги. Більше ніхто поряд нам не загрожує.

І останнє. Сприяння дітям у вивченні інженерії, математики і природничих і комп’ютерних наук з часом призведе до заміни управління у ВПК. Вони (ці діти) принесуть в Україну з часом все, про що йдеться вище у своїх головах- що дозволить Україні увійти в ланцюжок сучасного виробництва із власною долею в загальному продукті. Так, наприклад, як у проект F-35 увійшов Ізраїль, не кажучи про країни НАТО.

Правильний вибір стратегії давно грунтується на розумінні математики, нанотехнології, С++, генераторах кодів, тисячах речей, що не можна осягнути на дотик.

Ті, що оперують оперують «варонкамі прадаж» мають бути усунуті від ВПК подалі.

Volodimir Bondal

і