У Росії зовсім не знають історії України

мах

Знання про Україну та українців у Росії ґрунтуються на закоренілих стереотипах та повідомленнях телебачення.

Про це в інтерв’ю газеті «День» заявила керівниця Центру вивчення історії України Санкт-Петербурзького університету, професорка Тетяна Таїрова-Яковлева.

«Мушу чесно визнати, що рівень обізнаності російського суспільства, й молоді зокрема, з Україною, її драматичною історією, дуже стримано висловлюючись, залишає бажати кращого. Я й мої колеги робимо все, аби змінити таку ситуацію. Це важливо й водночас дуже непросто», – сказала вона.

За словами науковиці, такому стану справ не варто дивуватися, адже у підручниках з історії для школярів практично нічого немає про Україну.

«Практично залишився тільки розділ про Переяславську Раду. І все. Київська Русь — це, звісно, російська держава. Тож коли я читаю курс своїм студентам, то відчуваю, що треба починати з нуля», – розповідає Таїрова-Яковлева.

Вона вважає, що свого часу Україна припустилася великої помилки, адже вкрай мало дбала про популяризацію своєї історії за кордоном, у Росії насамперед.

«Нині необхідно багато й докладно говорити про величезний, визначальний внесок українців у розбудову Російської імперії, її заснування. Треба писати про десятки талановитих, освічених випускників Могилянської академії, які долучилися до цього процесу», – наголошує професорка.

Тетяна Таїрова-Яковлева

 

Таїрова-Яковлева не поділяє тієї думки, що в епоху колоніальності все створене вихідцями з України було лише результатом імперської політики Петра І чи його наступників.

«Такі погляди є проявом добровільного самоприниження України та українців. Це вкрай шкідливо. Не треба цього робити», – переконана російська історикиня.

Таїрова-Яковлева сказала, що вона мріє здійснити проєкт «Великі українці Петербурга», аби показати, що вони зробили для культури Росії та України.

Довідково. Перу Таїрової-Яковлевої належить не один десяток праць, у яких розповідається про ключові моменти історії Української Гетьманської держави ХVІІ – ХVІІІ століть. У своїх книгах історикиня пише про видатних українців – Івана Мазепу, Петра Дорошенка, Пилипа Орлика, інших уславлених гетьманів. В Україні її книги виходять у видавництві «Кліо».

Днями в Москві відбулася презентацію другого видання «Истории Украины», одним із авторів якого є Тетяна Таїрова-Яковлева.

«Український дощ» писав про долю українського гетьмана Івана Мазепи.

Палац у Санкт-Петербурзі вихідця з України, князя Олександра Безбородька –
канцлера уряду Російської імперії

і