«Права справа»: Росія продовжує перекидати окремі підрозділи ЗС РФ і військову техніку на територію окупованих районів Донбасу

мах

Російська Федерація продовжує перекидати окремі підрозділи ЗС РФ і військову техніку на територію окупованих районів Донбасу в обхід офіційних пунктів пропуску. Подібна тактика росіян не є новою. Робиться це для того, щоб унеможливити фіксацію подібних фактів з боку СММ ОБСЄ.

Утім, незважаючи на всі заходи російської сторони щодо мінімізації витоку інформації, 6 червня у щоденному звіті ОБСЄ знайшла підтвердження інформація «Права Справа» про передислокацію окремих підрозділів ЗС РФ з боку РФ до тимчасово окупованої території Луганської області.

Спираючись на початкові дані, зазначені у звіті ОБСЄ, волонтерам InformNapalm вдалося визначити точні координати прибуття вантажівок  у Луганськ: 48.538979,  39.325941. На сайті InformNapalm повідомляється, що за допомогою моніторингу відкритих джерел  вдалося встановити, що ця територія давно використовується російськими окупаційними військами в якості бази для окремого батальйону матеріального забезпечення 2-го Армійського Корпусу.

Нагадаю, 26 жовтня 2015 року аналітичний відділ ГІ «Права Справа» повідомив про місце розташування військової техніки бойовиків на територіях промислових баз, що розташовані за адресою: пров. Краснодонський, поруч з базою ЛСТК.

Після оприлюднення інформації аналітичного відділу ГІ «Права Справа» 7 листопада 2015 року  на Youtube-каналі бойовиків «Юго-ВОСТОК информационно-аналитическое агентство» було опубліковане відео «НМ ЛНР. Отдельный Батальон Материального Обеспечения».

У коментарі до відео повідомляється про те, що «для успішного ведення бойових дій і виконання поставлених бойових завдань, в «народній міліції ЛНР» був створений «окремий батальйон матеріального забезпечення».

Варто зазначити, що це не перший випадок, коли бойовики і українські спецслужби вимушені підтвердити наявність живої сили і техніки в тому чи іншому місці їхнього базування після оприлюднення відповідної оперативної інформації аналітичного відділу ГІ «Права Справа».

Так, наприклад, 9 липня 2015 року аналітичний відділ ГІ «Права Справа» повідомив, що проблеми зі стільниковим зв’язком на Луганщині викликані застосуванням росіянами в тестовому режимі автоматизованої станції перешкод Р-330Ж «Житель».

У жовтні 2015 року європейські дипломати звернулися до делегації РФ з вимогою пояснити присутність Р-330Ж «Житель», що блокує зв’язок на підконтрольних сепаратистам територіях східної України згідно спостережень СММ.

1 жовтня 2015 року аналітичний відділ ГІ «Права Справа» надав на загал інформацію про те, що в окупованому Луганську зафіксована активізація руху живої сили та техніки росіян на базі «Транспеле».  А вже 3 жовтня у штабі «народної міліції ЛНР» повідомили про те, що зараз відбувається відведення танків з територій, прилеглих до Луганська: «Зокрема, мова йде про район колишньої бази компанії «Транспеле».

02 жовтня 2015 року заступник голови моніторингової місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг повідомив, що спостерігачі вперше на сході України побачили важку вогнеметну систему ТОС-1 «Буратіно». Вони виявили її на тренувальному майданчику бойовиків в селі Круглик недалеко від Луганська.

Варто зазначити, що ще 12 серпня 2014 року «Права Справа» повідомляла про те, що у бойовиків на Луганщині з’явилися три важкі вогнеметні системи залпового вогню ТОС-1 «Буратіно».

9 серпня 2018 року аналітичний відділ ГІ «Права Справа» повідомив, що ротація російських регулярних військ на Донбасі відбувається щомісяця приблизно в одні й ті самі дні, а саме: з 24-го по 27-ме числа. В цей період фіксуються колони, що йдуть з Луганська у бік РФ і навпаки. Так, наприклад, 25 травня 2018 року о 2:10 в районі трикотажної фабрики було зафіксовано рух колони бойовиків у складі автомобілів Урал. 27 травня 2018 року о 9:00 в тому ж районі була зафіксована колона з 10 вантажних автомобілів Урал.

За місяць, а саме: 28 вересня 2018 року сайт «Інформаційний спротив» з посиланням на інформацію Головного управління розвідки Міністерства оборони України повідомив, що на місці колишньої Луганської трикотажної фабрики «противник приховано влаштував одну з нових секретних баз для зберігання зброї і боєприпасів.» За інформацією Головного управління розвідки МОУ 23 і 26 вересня 2018 року до цієї бази з н.п. Куйбишеве Ростовської області була доставлена велика партія стрілецької зброї та боєприпасів, призначених для озброєння так званих «підрозділів територіальної оборони» в ході проведення мобілізаційних заходів. «Таке озброєння використовується, як правило, для нападу і захисту «, – йшлося у повідомленні пресслужби української розвідки.

Наразі одним з місць дислокації важкої бронетехніки бойовиків в окупованому Луганську є база «Транспеле» ТОВ «Лаа-Транс». Крім того, наявність важкої бронетехніки бойовиків зафіксовано на території АТП 10927 за адресою: м. Луганськ, вул. Оборонна, 101-а. На території АТП створено базу для капітального ремонту пошкодженої бронетехніки бойовиків.

і

Автор Дмитро Снєгирьов 1211 Articles
співголова ГІ "Права Справа"