він почав відроджувати Османську Імперію

мах

Ескалація збройного конфлікту на Кавказі може перерости в широкомасштабну війну,в яку буде втягнуто багато країн світу.
Збройне протистояння між Азербайджаном і Вірменією за Нагорний Карабах є яскравою демонстрацією того,як останнім часом змінився баланс військових і політичних сил в глобальному світі.
Особливу увагу варто звернути на те,як відреагув на цей воєнний конфлікт Президент Туреччини Реджеп Таіп Єрдоган.
Він однозначно підтримав Азербайджан і фактично кинув виклик нинішнім глобальним лідерам США ,Росії і Франції ,коли сказав,що ці країни не мають права втручатись і робити якісь заяви щодо врегулювання вірмено-азербайджанського конфлікту.
Ердоган уже практично відкрито заявляє про те,що Туреччина хоче відігравати вирішальну роль у цьому регіоні світу і дає усім зрозуміти,що він буде ігнорувати будь-яку точку зору,яка не співпадає з його позицією.
Насправді у цьому немає нічого дивного. Ердогана уже давно неформально називають Султан Ердоган,натякаючи на те ,що він почав відроджувати Османську Імперію.
У вірмено-азербайджанському збройному протистоянні Туреччина відверто виступає на стороні Азербайджану.
Це дає підстави президентові цієї країни Ільхаму Алієву займати впевнену і однозначну позицію та в ультимативній формі заявляти про те,що припинення війни можливе лише після повного повернення Нагорного Карабаху під юрисдикцію Азербайджану.
Враховуючи те,що Вірменія є союзником Росії,то очевидно,що дозволити собі займати таку позицію він може лише маючи тверді гарантії підтримки з боку Туреччини.
Покищо глобальні лідери дуже мляво реагують на цю ситуацію.
Однією із основних причин є те,що в листопаді цього року в США мають відбутись президентські вибори.
Очікується,що після їх завершення реакція Заходу і Росії буде більш жорсткою на поведінку Туреччини і взагалі на все те,що сьогодні відбуваються на Кавказі і усьому Близькому та Середньому Сході.
Олег Березюк, Інститут глобальної політики і права

і