Міністерка міжнародного розвитку Канади Марі-Клод Бібо відвідала Донбас

мах

Міністерка міжнародного розвитку Канади Марі-Клод Бібо відвідала Донбас у рамках свого візиту до України, який тривав з 18 по 23 липня. Зокрема, вона побувала у Краматорську, Бахмуті (колишньому Артемівську), Курдимівці, а також на контрольно-пропускному пункті у Майорську. «Я бачила людей, які проходять через пункт пропуску, у тому числі з окупованих територій, я спілкувалася з тими, хто живе у довколишніх селах, вони належать до найуразливіших верств населення», — розповіла канадська міністерка на прес-конференції у Києві. За словами Бібо, люди у розмові з нею повторювали, що «хочуть лише одного — миру, бо тільки тоді зможуть відбудувати нормальне життя».

Марі-Клод Бібо також повідомила, що під час поїздки на Донбас зустрілася із командувачем Об’єднаних сил Сергієм Наєвим, який, за її словами, «продемонстрував відеодокази порушень режиму припинення вогню» з боку проросійських бойовиків.

Виклик для української влади

Як повідомив у коментарі DW посол Канади в Україні Роман Ващук, ініціатива внести поїздку на схід України до програми візиту Марі-Клод Бібо була висунута канадською стороною, а «українське командування Об’єднаних сил цьому сприяло». Дипломат зауважив, що канадську делегацію найбільше вразила «невизначеність життя людей у сірій зоні, що є серйозним викликом для української влади». «У цій ситуації необхідно, щоб інструменти міжнародної допомоги та дії влади працювали спільно і гармонійно», — наголосив Роман Ващук і додав, що візит міністерки «дасть багато для розуміння канадським урядом і посольством Канади, якою має бути допомога сходу України».

DW.COM

Як повідомив у коментарі DW посол України в Канаді Андрій Шевченко, щороку Канада надає Києву близько 35 мільйонів канадських доларів у вигляді технічної допомоги, 5 мільйонів доларів – гуманітарної допомоги, і допомоги безпекового характеру на близько 12 мільйонів доларів.

Канадський уряд підтримуватиме права жінок

Під час прес-конференції у Києві Марі-Клод Бібо також оголосила, що благодійна організація «Український жіночий фонд» отримає 4,75 мільйона канадських доларів для реалізації проектів, «спрямованих на зміцнення жіночого руху в Україні». Ці кошти уряд Канади виділив у рамках реалізації Канадської феміністської стратегії міжнародної допомоги. «Соціологічні опитування свідчать про те, що українці готові вирішувати питання жіночої рівності та інклюзивності», — заявила Марі-Клод Бібо, додавши, що український уряд «успішно зміцнює гендерні механізми» в країні. Мінстерка ще раз наголосила, що Канада підтримуватиме українські організації, які відстоюють права жінок, бо «вважає їх агентами змін у демократичному суспільстві».

За словами Андрія Шевченка, нинішній канадський уряд прагне бачити у кожному міжнародному проекті «феміністичну складову, яка працювала б на зміцнення ролі жінок у суспільстві». «Тому українські організації, які працюють з канадською допомогою, повинні уважно поставитися до цієї умови», — сказав посол.

і