РФ використовує для дестабілізації ситуації в Україні настрої, церкву та інформпростір

мах

Основним елементом розхитування зсередини українського суспільства в рамках гібридної агресії РФ проти України є маніпулювання протестними настроями, побудоване, зокрема, на патріотичних почуттях, йдеться в матеріалі на сайті Служби зовнішньої розвідки України (СЗР) про основні зовнішні загрози для України.

«Активно використовуються мовне і релігійне питання, проблематика зовнішнього управління Україною, зокрема за рахунок залежності від МВФ та інших західних установ і урядів… інспіруються та інформаційно роздуваються провокації з нападами нібито «націоналістів» на представників «опозиційних» проросійських сил», — йдеться в повідомленні.

Однією з форм тиску на українську державу в СЗР також називають конфесійну ситуацію і діяльність Російської Православної Церкви в Україні, зазначає Інтерфакс-Україна. «Російські спецслужби, маючи важелі тиску на релігійну сферу, використовують РПЦ одночасно і як «жорстку» (інспірація протестних акцій, які можуть легко перерости в показові зіткнення з правоохоронцями або провокаторами), і як «м’яку» силу (вплив на уми вірян). На цьому напрямку Росія використовує всі наявні технології для протидії процесу становлення Православної Церкви України, маніпулюючи почуттями українських вірян і намагаючись всіляко зберегти свій вплив на них», — наголошується в повідомленні.

Також у відомстві заявляють про загрози створення парамілітарних формувань у рамках релігійних громад із наділенням їх правоохоронними функціями, а також відзначають активізацію діяльності проросійських «козацьких» організацій, які намагаються на місцевому рівні дублювати функції поліції з охорони громадського порядку.

«Комплексної оцінки і реагування української держави, спрямованої на стримування російської інформаційної агресії, потребує діяльність проросійських телевізійних каналів в Україні», — наголошують у СЗР.

У відомстві зазначають, що особливу увагу українська розвідка приділяє також протидії загрозам у кіберпросторі. «Хакерські втручання в роботу об’єктів критичної інфраструктури України, інспіровані РФ, — такий самий інструмент гібридної війни проти нашої держави, як і збройна агресія…. Кібермілітаризація Москви загрожує не тільки Україні, а й іншим країнам, які РФ вважає своїми ворогами або конкурентами. Йдеться не тільки про кібератаки та отримання несанкціонованого доступу до інформаційно-телекомунікаційних систем, а й про спроби використовувати соціальні мережі для маніпулювання громадською думкою, дестабілізації суспільно-політичної ситуації — так званих операцій впливу», — йдеться в повідомленні СЗР.

і