Між Україною та «Л/ДНР» діють корупційні схеми з виплати пенсій жителям ОРДЛО.

мах

В умовах фактичної зупинки перетину КПВВ на лінії розмежування через пандемію COVID-19, між Україною і самопроголошеними «Л/ДНР» налагоджені та  можливо діють корупційні схеми, пов’язані з виплатою українських пенсій жителям тимчасово окупованих територій.

Так, міністр соціальної політики Марина Лазебна в інтерв’ю «Радіо Свобода» заявила, що українську пенсію отримують близько 660 тисяч жителів ОРДЛО. За її словами, люди, які заробили свою пенсію в Україні, повинні отримувати її надалі. Для цього українська сторона повинна спростити або надати жителям відповідні умови і можливості.

В цьому контексті зазначу, що більшість жителів окупованих територій, мають змогу отримувати пенсію як «Л/ДНР», так і України. Загальна сума обидвох пенсій вища, ніж у жителів решти території України.

Для отримання української пенсії людина має написати заяву до Пенсійного фонду і пройти верифікацію у відділенні «Ощадбанку», тобто уточнити свій статус одержувача. Лише після цього їй виплачується пенсія або через відділення «Укрпошти», або на банківську картку. Нагадаю, що на  окупованих територіях банківська система України сьогодні не функціонує. Пенсійний фонд не має змоги скеровувати туди кошти для виплати пенсій ані через «Укрпошту», ані за допомогою українських банківських карток. Тобто, для отримання виплат, пенсіонери змушені виїжджати на підконтрольну територію.

Утім, для запобігання розповсюдження коронавірусної хвороби COVID-19, рік тому було запроваджене обмеження на перетин лінії розмежування цивільними особами. Координатор ООН в Україні Оснати Лубрані повідомила, що за останній рік кількість перетинів скоротилася на 97%, порівняно з періодом до 21 березня 2020 року. Підтвердити ці дані не складно – для проходження КПВВ з ОРДЛО в Україну, людина повинна обов’язково пройти самоізоляцію і встановити на смартфон додаток «Дія». Тож будь-які українські державні органи легко можуть підрахувати кількість таких «візітерів».

Таким чином, якщо в ОРДЛО зареєстровані 660 тисяч українських пенсіонерів, а кількість їхніх поїздок на підконтрольну територію зменшилася майже на 100%, то відповідно мала б і критично зменшитися кількість транзакцій з пенсійних банківських карток. Однак, якщо обсяг видачі пенсій через банкомати на підконтрольній Україні території не зменшився і залишається на докарантинному рівні, то можна говорити, що  діють корупційні схеми з виплати пенсій жителям ОРДЛО. Крім того, згідно із законодавством, якщо людині нараховується пенсія, але вона упродовж 6 місяців жодного разу її не отримує, подальші виплати автоматично блокуються. Подібних масових блокувань в Україні також не зафіксовано.

Виникає питання – яким чином при масштабному скороченні обсягу перетинів людей через лінію розмежування, кількість готівки, яка знімається в українських банкоматах, не зменшилася і потрапляє на окуповану територію через КПВВ, на яких діє обмеження на ввіз готівки у розмірі 50 тисяч гривень? Цьому може бути лише одне пояснення – діють «корупційні схеми». За даними аналітиків, система працює так: з ОРДЛО виїжджає підконтрольна спецслужбам «Л/ДНР» людина, умовно «сотник» або «тисячник». Знімає пенсії з карток в українських банках і завозить їх назад на  окуповані території для роздачі мешканцям. За це спецслужби «республік» беруть «комісію» у вигляді 10% від завезеної суми. З іншого боку, до такої схеми явно причетні українські спецслужби, правоохоронці, Пенсійний фонд і працівники КПВВ, адже перевезти таку велику суму готівки без попередніх домовленостей, просто неможливо.

Вважаю дуже малоймовірним масовий виїзд пенсіонерів з ОРДЛО для отримання українських пенсій через територію Росії. Така поїздка хоча б раз на місяць, скажімо в Бєлгород, а потім, умовно, до Харкова (де зареєстрований пенсіонер), коштує 12 тисяч російських рублів, і це досить великі гроші. Отже, подібні вояжі може собі дозволити мінімальна кількість літніх людей.

Я не виключаю, що частина жителів ОРДЛО здійснюють такі поїздки і знімають українські пенсії. Однак їхнє переміщення також досить легко відслідкувати. І тут уже виникають питання до діяльності наших прикордонників у пунктах перетину російсько-українського кордону. Передусім, йдеться про розташований у Харківській області автомобільний пункт пропуску «Гоптівка». Якщо пенсіонери вивозять готівку через цей перехід, чому відсутній догляд особистих речей і автотранспорту? Пояснення може бути одне – на кордоні діють корупційні схеми. Нагадаю, що при в’їзді на окуповану територію, окупанти беруть з кожного пасажира мікроавтобусу по 1 тисячі рублів. Так, на одному мікроавтобусі, в якому перебувають 12 осіб, окупанти заробляють 12 тисяч рублів.

За інформацією позафракційного народного депутата Муси Магомедова, за середніми підрахунками, таким чином «спецслужби» «Л/ДНР» заробляють від $6 до 8 мільйонів на місяць. Ще раз підкреслю, що подібна схема, на мою думку, не може існувати без домовленості обох сторін, інакше українська сторона легко могла б її розкрити та припинити. Відповідно, якщо в ОРДЛО на схемах «пенсійного туризму» заробляють $6-8 мільйонів на місяць, то подібна схема т.зв. «обілечування» на КПВВ,  напевно діє і на підконтрольній Україні території.

Подібні схеми є відмиванням бюджетних грошей і прямими доказами фінансування незаконних збройних формувань. На мою думку, СБУ має перевірити цю інформацію та припинити їхнє функціонування.

В якості прикладу, свого часу, завдяки інформації ГІ «Права справа», вдалося припинити схему фінансування виплат «лівим пенсіонерам» на Харківщині.

Було зафіксовано факт прописки близько 3 тисяч переселенців за фейковою адресою – де-юре за такою адресою будинок у м. Ізюм начебто існував, а де-факто його не було. Тим не менше, ці кілька тисяч людей рік отримували пенсії. Коли ж почалися перевірки, то з’ясувалося, що лише у Харківській області зареєстровано більше 40 тисяч таких «лівих пенсіонерів». Ці виплати завдали держбюджету збитків на 1 мільярд гривень. На жаль, ця схема існує досі – через півроку після перевірки, кількість т.зв. «пенсіонерів» загадковим чином відновилася. Тож запроваджена державою верифікація усіх, без виключення, пенсіонерів – це не якісь політичні репресії чи небажання виплачувати людям пенсійне забезпечення. Йдеться про захист Україною власних економічних інтересів. Адже фактично існування таких «лівих пенсій» є підривом української економіки спецслужбами Російської Федерації та «спецслужбами» самопроголошених «республік».

Спеціально для інтернет-видання UA.News

і

Автор Дмитро Снєгирьов 1201 Articles
співголова ГІ "Права Справа"